Avanpostul - blacks
Poezie adăugată de: blacks

    joi, 27 august 2015

Noaptea își aruncă vraja peste pământeasca lampă
Și a viselor caleașcă este gata de asalt.
Totul stă în adormire ca stindardul fară hampă
ce așteapt-a vieții pală să-l ridice spre înalt.

Nevăzutele parâme se desprind de cheiul sorții,
iar pe marea năzuinței visul pleacă spre etern,
luminând tăcerea rece ce cuprinde prova nopții
ca un lampadar ce arde din al zilei crud infern.

Stele se desprind alene din șiragul de mărgele
ce-nconjoară faima nopții cu un tainic colier
Și pe nevăzute raze se coboară mândre iele,
să își plimbe fecioria peste-un colț de plai stingher

Din ‘cel colț erupe lava unor frământări interne
și aruncă către aștri nori de patimi fumegând,
drept esența unui suflet ce dorința și-o asterne
ca o scara ce unește Idealul de Străfund.

Mesagerele coboară pe fuseele dorinței
și își poart-a lor menire într-un sipet ferecat.
În el e răvaș din ceruri, drept pedeapsa ingerinței
Când a sufletului lavă spre Etern s-a îndreptat.

Nu a priceput el, oare, că a cerului pășune
este așternutul sacru unor zei fără de chip,
ce și-au ridicat în dogme garduri, drept aserțiune
că omul e mic în scopuri și la zei doar contratip?

Ale zeilor crăițe hora nopții o dansează
Și pe buzele celeste vrăji întortocheate spun,
să provoace suferință tânărului ce visează
învelit de roua nopții sub un foșnet de alun.

Din a horei frământare se desprinde o crăiță
Poart-o salbă colorată în culori de curcubeu
Drept medalion sticlește atârnată o cheiță
ce secretele deschide și-al zeilor safeu.

Din adânc se desfășoară a cuvintelor magie
și se-nșiră ca un șarpe către cel căzut în somn.
Frunzele se-adună-n slove, drept cerdac de iobăgie
sub care să-și ducă crucea cel ce-a vrut să fie domn.

“Gândul lui de-a fi egalul zeităților celeste
să îl facă sclavul sorții în regatul pământesc,
să nu simtă ascuțimea unor nevăzute creste,
dar să-l macine dorința de a ști ce nu-i lumesc.

Să-i lăsăm speranța vie că a timpului genune
o va depășii cu trupul sclav în tainice dorinți
când va crede că puterea în iubire se transpune
și ca ea îi fi-va premiul ce se cumpară cu-arginți.”

Din a cerului mâhnire diamante curg în lacrimi
căci blestemul spus de iele este rug înflăcărat
ce topește sacre piscuri -ale zeității patimi,
picurând balsamul care oblojește ce-i curmat.

Stropi de raze cad în valuri peste lumea adormită
Și coboară drept pecete pe un pact fără hârtii:
Zeii și-au ales puterea, omul nou să o resimtă,
iar voința omenească să se piardă în pustii.

Pentru om rămâne calea de-a spera că-n a lui lume
este rege peste clipă, decident într-a lui rost,
dar el nu va ști vreodată că în noapte fără nume
a primit o nouă șansă: să devină avanpost.vezi mai multe poezii de: blacks
Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Tin sa va felicit pentru acest comentariu Blacks.
oana
miercuri, 02 septembrie 2015


Blacks, eu am inteles ceva legat de poeziile tale ...tu esti un perfectionist (scuze ca ma adresez cu ''tu'') . Sunt convinsa ca scrii o poezie si revii asupra ei de multe ori , corectand-o si aducand-o la o forma impecabila. Ai un stil asemanator marelui Eminescu , nu spun ca esti al doilea Eminescu , dar te apropii de el prin muzicalitatea versurilor , prin lirica deosebita a poeziei. Cum sa nu ma extaziez cand citesc o poezie de felul acesteia? Si mai sunt poezii ale tale de o valoare poetica certa .Nu toate sunt la acelasi nivel .Dar tu poti scrie minunat , ai talent si nimeni nu poate contesta asta. :)
Legi imaginile frumos , ele curg armonios...tesi o vraja care te prinde vrei nu vrei .
Cuvantul ''magule '' care inseamna ''obraji '' eu nu l-am gasit in dex si m-am mirat ca il cunosti , el provine din limba greaca si tu l-ai folosit corect ,deci ii stii sensul. Te intrebam din cauza ca voiam sa aflu daca ai cunostinte de limba greaca :)
Cand vezi la un membru al site-ului un numar mare de poezii pot fi si poezii din alti autori , avem posibilitatea de a posta alte creatii pentru a ajuta la biblioteca site-ului :)
Te rog , asa cum am facut-o si altadata , la mine sa comentezi si sa critici ! Te rog ! Numai asa pot sa vad unde gresesc, sa elimin ce este gresit . Nu-ti face procese de constiinta ca eu nu ma supar deloc.De cand sunt pe site am invatat multe si mai am inca foarte multe de invatat si doresc sa invat ! :) Vreau sa stiu ce nu place in versurile mele stangace . Ma simt mica langa multi alti membri cu un real talent , si ii admir fara rezerve. Ma bucur cand mai apare inca cineva care scrie minunat , si inca ,si inca ...ma bucur sa descopar stiluri diferite , atata frumusete a sufletului exprimata in versuri ...

Criticul nu prea mai comenteaza , probabil isi pregateste biciusca :))...sa ne altoiasca , in frumos , evident ! :)
Sigur se bucura cand postezi , probabil ca nu are mult timp la dispozitie si in plus, asa cum prevesteai si tu , la inceput , ritmul postarilor e vertiginos, e greu sa faci fata .
Eu iti astept cu nerabdare postarile , Blacks!
Cu stima,
Adina Speranta
miercuri, 02 septembrie 2015


Ce cuvinte frumoase la adresa postarilor mele! Stiu ca oamenii sunt sinceri si chiar le place , uneori mai mult decat ar trebui, ceea ce scriu. Ma intreb insa care e mecanismul? Am incercat sa gasesc niste raspunsuri:
Paote ca scriu invechit, in stilul vechi cu care cei mai multi dintre noi am luat contact pe bancile scolii; ne-am indragostit de poezia clasica, cu rima, cu vers , cu ritm. Nu erau timpurile poeziei moderne.
Poate ca incerc ca subiectul ales sa fie desprins din basme, din folclor, din legende, etc si de ce nu, din dragoste sau sa fie propria mea creatie. Si iarasi e vorba despre basmele copilariei, legendele copilariei, spusele batranilor, etc.
Poate ca incerc sa folosesc in rime cuvinte care sunt mai rar folosite in limba noastra. Doamna Adina remarca intr-o poezie de-a mea faptul ca am folosit cuvantul magule. Cati dintre cei din jurul nostru stiu ce inseamna acest cuvant? Astfel, rimele sunt mai studiate, mai speciale si ele aduc plusvaloare la totul unitar.
Poate ca nu sunt tributar cantitatii. Scriu atunci cand gasesc un subiect care sa merite expunerea lui, cand in dragoste sunt tributar unei anumite stari. Nu m-a interesat niciodata cantitatea. Ma uit la numarul de poezii postate. Cum poti oare ca aproape intr-un an de zile sa creezi si sa postezi 300 de poezii? A aajuns poezia un jurnal de stiri? Aia nu e poeziei. De aceea, zic ca de multe ori suntem bulversati de postarile acelor colegi care cred ca forta lor sta in numarul de poezii. Si apoi, va mai dau un exemplu: magnolii in sus, magnolii in jos, legatura intre doi iubiti in sute de poezii; chiar nu mai sunt subiecte? Filosofia, rezultatele sttintelor exacte, omul, natura, cerul, legaturile nevazute sunt se pare subiecte mult prea greu de atins.
Doamna Adina sublinia ca am scris o poezie filosofica.Da, nu e prima. Are perfecta dreptate in ceea ce a mentionat surprinzand corect si complet ceea ce mi-am propus cand am scris poezia. Nu m-am grabit; au fost versuri, strofe care initial le-am inclus in poezie, pe urma le-am taiat. Am mers pe principiul”daca mie nu-mi plac, cu siguranta nu vor placea si celorlalti colegi.
Trebuie sa fim justi. Fiecare poezie este pentru autor un mic copil. Chiar daca noua ni se pare acest copil perfect, in realitate el nu este asa. De asta trebuie sa ne bucure si criticile la fel de mult cat ne bucura laudele.
Si nu in ultimul rand, e vorba despre autoselectie. Am si eu o gramada de poezii care stau in asteptare in sectiunea “de modificat”, dar nu ma reped sa le public; stiu ca nu sunt gata; nu particip la concursul “ziua si poezia”
Inchei subliniind ca gasesc pe site autori cu creatii remarcabile, care ma incanta si pe care mi-as fi dorit sa le scriu eu ( invidia…) in alte cazuri, am imboldul de a da cateva sfaturi in ceea ce priveste mici corectii; dar ma intreb: cine sunt eu sa dau acele sfaturi? Cunosc starea autorului la momentul scrierii? Simt trairile lui? Nu!
Am primit in trecut un calificativ care ar fi trebuit sa nu ma onoreze; prefer sa fiu arogant cu propria mea persoana in sensul pe care eu il aloc cuvantului “aroganta”; atat timp cat o persoana are incredere in fortele proprii, nu are cum sa nu creada ca nu va duce compozitia mintii sale acolo unde vrea; iar cand va avea certitudinea ca a pus aceasta compozitie acolo unde ii este locul, atunci acea persoana va fi mandra de realizarea sa, dar nu aroganta.
Multumesc tuturor pentru lectura si pentru comentarii, lansand totusi o nedumerire: de mult timp criticul bland nu a mai marcat ca semn de lectura niciun cuvant la postarile mele. Accept orice…. Daca am gresit, nu pot fi iertat? Si unde am gresit, ca nu realizez unde, cum si cand?
blacks (autor)
miercuri, 02 septembrie 2015


A revenit Eminescu printre noi?Superbe imagini!Felicitari!
SAlecsandru
marți, 01 septembrie 2015


Blacks, ramai diamantul de pe site ! Poezia ta este muzica , muzica ...:)

Povestea este minunata , destinul hotarat de catre ursitoare - craite in "noaptea fara nume "...cand tanarul cu aspiratii inalte doarme...:)

Ai impletit frumos planul terestru cu cel cosmic ...in mod ascendent , prin idealurile tanarului catre inalt si descendent prin sosirea ielelor din inalt ...

"Și pe nevăzute raze se coboară mândre iele "

Poemul tau are ca sursa de inspiratie folclorul , reinviind povestea ursitoarelor ce hotarasc destinul oamenilor.
Decorul creat de tine este impresionant prin frumusete , ai folosit metafore , hiperbole deosebite , de o gingasie aparte , iar faptul ca totul se petrece noaptea induce un cadru de vis, care vrajeste .

Armonia , muzicalitatea unei poezii (inafara de preocuparea pentru prozodie ) este realizata si cu elemente ce sugerea senzatii diferite (auz, miros, vizual) si le intalnesc pe toate in poezia ta .

Blacks , esti un simbolist de exceptie :)

Sunt incantata sa iti citesc poeziile !

Cu stima si pretuire !
Adina Speranta
luni, 31 august 2015


multumesc tuturor pentru lectura si pentru remarcile dumneavoastra; am constatat ca trebuie sa modific pozitia a doua strofe in scheletul poeziei, ceea ce am si facut; acum, poezia curge mai bine; multumesc tuturor pentru... tot!
blacks (autor)
luni, 31 august 2015


multumesc tuturor pentru lectura si pentru remarcile dumneavoastra; am constatat ca trebuie sa modific pozitia a doua strofe in scheletul poeziei, ceea ce am si facut; acum, poezia curge mai bine; multumesc tuturor pentru... tot!
blacks (autor)
luni, 31 august 2015


versul tau ma-ncanta de fiecare data ...imi place mult muzica sferelor din strofele tale....

te citesc cu mare drag...

cu stima,
ROLEA NICOLAE
duminică, 30 august 2015


O postare remarcabila, o poezie superba, foarte complexa ca mesaj. Despre arta din versul tau nu mai are rost sa spun nimic, este evidenta muzica lor!
andreionthepoetry
joi, 27 august 2015


Deja este o certitudine cand postezi... Versuri minunate nu pot decat sa te admir
oana
joi, 27 august 2015


Frumos poem, plec cu aroma poeziei tale şi merg mai departe dar cu gândul că am să revin.
Iustin
joi, 27 august 2015


a postat blacks... imi aprind tigara si la citit.
petrica_c
joi, 27 august 2015


O imaginatie debordanta ! Se vede talentul si nu pot decat sa ma inclin,
casandra
joi, 27 august 2015


Foarte frumos. Mişcător...
alice
joi, 27 august 2015