Tomas Tranströmer

Tomas Tranströmer

Tomas Tranströmer se bucură de un loc aparte în literatura suedeză contemporană, fiind considerat încă de la apariţia primului său volum de versuri în 1954 drept unul dintre cei mai importanţi poeţi ai Suediei. Tranströmer este totodată poetul suedez cel mai cunoscut în străinătate, fiind tradus în mai mult de treizeci de limbi. S-a născut la Stockholm, la 15 aprilie 1931. A studiat psihologia la Universitatea din oraşul natal şi a lucrat ca psiholog în diferite şcoli, precum şi în centre de reeducare a handicapaţilor sau a delincvenţilor. Pentru poet, munca de psiholog în una din închisorile din sudul Suediei a însemnat, fără îndoială, o experienţă interesantă.
           
Unul din motivele popularităţii versurilor lui Tomas Tranströmer este claritatea imaginilor, dinamizată prin surprinzătoare fluctuaţii de perspectivă. Poetul este totodată un maestru al metaforei, pe care o foloseşte cu o exactitate şi cu o prospeţime de neegalat. Tranströmer este şi un pasionat pianist, lucru care explică de ce poezia sa este atât de aproape de muzică. Marin Sorescu constata pe bună dreptate că poetul suedez pare a nu lucra cu cuvinte, ci cu note muzicale, cu tonuri şi semitonuri pe un portativ de întindere de zăpadă. Totodată "versurile lui Tranströmer se văd. Ca prin apă. Sunt tandre balerine supradimensionate uneori, dar nu spre grotesc, spre subtil, dacă poate exista o supradimensionare în direcţia subtilului."
          
Din bogata creaţie literară a lui Tranströmer menţionăm următoarele culegeri: 17 dikter/ 17 poezii ( 1954); Den halvfärdiga himlen/ Cerul jumătate gata ( 1962); Klanger och spår/ Clopote şi urme ( 1966); Sanningsbarriären/ Bariera adevărului ( 1978); Det vilda torget/ Piaţa sălbatică ( 1983); För levande och döda/ Pentru vii şi morţi (1989); Minnena ser mig/ Amintirile se uită la mine ( 1993) şi Sorgegondolen/ Gondola funebră ( 1996).
          
Tomas Tranströmer a fost răsplătit cu numeroase premii suedeze şi internaţionale, printre care Premiul Petrarca ( Germania) în 1981, Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic şi Premiul Internaţional Neustadt ( Statele Unite) în 1990, Premiul Nordic al Academiei Suedeze în 1991, Premiul Horst Bienek (Germania) în 1992, Premiul August acordat de Uniunea Editorilor din Suedia în 1996 şi Premiul "Cununa de aur" al Festivalului Internaţional de Poezie de la Struga în 2003. În 2011 primește premiul Nobel pentru literatură!

   - biografie trimisă de către Gerra Orivera -

Distribuie acest autor: