Biserica Ortodoxă Română - un parazit al societății românesti
Adăugat de: Nelu Preda

Preambul
Biserica creștină a apărut ca urmare a îndemnului lui Iisus Hristos către apostoli "mergeți și propovăduiți la toate noroadele învățătura mea". Biserica a apărut ca necesitate logistică de transmitere a mesajului și învățăturilor cristice.
După ce creștinismul și creștinii au fost ostracizați și surghiuniți, mai marilor Imperiului Roman, le-a venit ideea de a folosi Biserica și creștinismul în scopul dominației maselor și ca mijloc de guvernare. Au fost înserate în obiceiurile creștine "saturnaliile" și alte sărbători păgâne ,adoptându-se în locul săptămânii iudee săptămâna corespunzătoare calendarului roman, înlocuindu-a "sabatul" - ziua sfântă de vineri cu duminica (ziua soarelui), lunea (ziua lunii) s.a.m.d.
Creștinismul, asemeni fondatorului său (Cristos era un om modest posedând doar cămașa de pe el și o pereche de sandale) era o religie plină de iubire, în modestie și întrajutorare. Romanii i-au dat o haină nouă plină de fast și impopotonare, cultivând în rândul clerului gustul pentru fast bogație și corupție.
Când Imperiul Roman s-a scindat în două (imperiul de apus cu capitala la Roma și cel de răsărit cu capitala la Constantinopole), cele două biserici au evoluat separat formând Biserica Ortodoxă, respectiv cea Catolică.
Instituția bisericii ortodoxe
Iisus Cristos a spus și este menționat în Evanghelii: "Eu n-am venit să schimb legea ci să o împlinesc!";
În virtutea acestui fapt rămân valabile pentru creștini atât spusele din Noul Testament cât și Vechiul Testament (Tora ebraica). Astfel Vechiul Testament în capitolul "Exodul" reglementează forma arhitectural funcțională a templului (deci și a bisericii) acesta având forma unui cort (de unde și turlele bisericii și compartimentele naos, pronaos și altar). Tot în Exod se reglementează succesiunea și investirea preoților ,cu amănunte până și la faptul că în biserică se ard lumânări din ceară de albine (și nu spermatetul care face să miroasă a hoit bisericile actuale) și smirna (nu surogatul de tămâie).
Icoanele
În capitolul "Exodul", Moise primește pe muntele Sinai cele 10 Porunci de la Dumnezeu, săpate în piatră. Prima poruncă sună cam așa: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, să nu ai alți dumnezei; să nu-ți faci chip cioplit nici vreo înfățișare a celor nevăzute din cer, de pe pământ sau din apele de sub pământ; să nu li te închini, să nu le slujești căci eu sunt un Dumnezeu gelos și pedepsesc până la al 3-lea și al 4-lea neam pe cei ce mă urăsc și miluiesc până la al miilea neam pe cei ce mă iubesc.
Icoana este "o înfățișare a celor nevăzute din cer" și contravine flagrant primei porunci. A fost totuși adoptată în biserica ortodoxă, de către "sfinții părinți", în Sinodul 7 ecumenic, pe vremea lui Constantin cel Mare, care s-a servit de ambițiile politice ale "sfinților părinți" pentru a-și consolida puterea politică cu ajutorul Bisericii Ortodoxe. De-asta afirm că "sfinții părinți" au fost orice numai sfinți nu. În Sinodul 7 Ecumenic au adoptat în ciuda împotrivirii conservatorilor bisericii, "sfânta icoană" ca "fiind de bun folos credincioșilor", cu instrucțiunea expresă să fie "venerate și sărutate" de credincioși. Imaginați-vă câte epidemii neștiute și neexplicate de nimeni a generat asta, la fel ca și sărutatul aceleiași cruci și folosirea aceleiași lingurite la împărtășanie de către comunități întregi. Ajunge ca unul singur să fie TBC-ist și contaminează toată comunitatea... se pare că Direcțiile de sănătate publică tolerează acest obicei barbar și neigienic fără nici o obiecție...
Sfinții
După informațiile furnizate de Biblie, nu există decât 12-13 sfinți veritabili, respectiv 11 apostoli (excluzându-l pe Iuda decăzut prin trădarea lui Iisus) și care au fost sfințiți prin "coborârea Sfântului Duh ca limbi de foc" după care "au făcut minuni și au vorbit în limbi străine", Fecioara Maria (pe care a sfinți-o nașterea unui fiu de Dumnezeu) și Iosif tatăl lui Iisus. Aceeași "sfinți părinți" au sanctificat o armată de sfinți într-o birocrație cerească după forma și asemănarea actualei biserici. Au înțeles pasajul din rugăciunea Tatăl nostru, că în ceruri ar fi ca pe pământ, nu "precum în cer așa și pe pământ" ordine cumpătare și armonie.
Chiar punînd cazul că ar fi cu adevărat sfinți, cine le-a dat dreptul acestor "sfinți părinți" să profaneze și să împartă precum câinii prada, rămășițele acestor sfinți. I-a guvernat și îi guvernează acceași veșnică lăcomie și sete de putere, pelerinajele la "moaște" umplându-le visteriile. Nu mai vorbesc că sărutarea sfintelor "moaște" este la fel de periculoasă pentru sănătatea credincioșilor sinceri dar naivi.
Minunile acestor sfinți inventați nu le-a probat nimeni niciodată, sfânt ajungând și Ștefan cel Mare, care a fost patriot și erou național, dar n-a fost nici pe departe sfânt, fiind notoriu cum spun cronicile "iute la mânie și vărsătoriu de sânge" și cunoscut pentru armata de tiitoare și copii din flori avuți.
Averea
Cum spuneam mai devreme, tradând spiritul Cristic, BOR a acumulat averi colosale, zeci de mii de hectare de pădure, imobiliare, mai nou bancă şi oficiu de turism, având neruşinarea că binefacerile să fie înfăptuite din contribuţiile enoriaşilor. Construieşte imobiliar şi nimic în "templul" sufletului credincioşilor, care nu sunt învăţaţi nici măcar faptul că, cruce îţi faci în biserica doar când este pomenită Sfânta Treime. Construiesc în neştire biserici (locuri de muncă pentru preoţi) şi tot au ajuns să se calce câte 2-3 pe picioare în fiecare parohie. Cu un program de lucru de 2-3ore pe săptămână, preoţii (cu foarte rare excepţii), au salariu asigurat din bugetul statului, deşi 99% din timp şi-l folosesc în interes personal. Să nu mai spunem că dacă n-ai bani rămâi şi nebotezat şi neîngropat şi necununat, tarifele fiind neruşinate, regula fiind să-ţi dea chitanţă pe jumătate din sumă.
Au pretenţia de mijlocitori între Dumnezeu şi credincioşi, când Evangheliile afirmă clar: "adevărata rugăciune o faci tu singur în cămăruţa ta, neştiut de nimeni, nu în răspântii spre văzul norodului"; la fel cum adevărata miluire o faci "fără să ştie stânga ce face dreapta, că nu cumva cel miluit să se ruşineze", nu în spectacolele de "caritate" în faţa camerelor de luat vederi. În spijinul mersului la biserică vine un pasaj din evanghelii "unde sunt doi sau trei în numele meu,voi fi şi eu cu ei", dar din păcate bisericile au devenit cluburi de etalat vestimentaţia şi de împărtăşit ultimele bârfe, fără nici o reacţie din partea preoţilor, interesaţi doar să-şi vândă cota de lumânări şi să încaseze banii pe liturghii şi pomenit vii şi morţii.
Ritualul
Actuala slujba oficiată în biserică duminică este rămasă de la Ioan Gură de Aur fost patriarh al Constantinopolelui şi se vrea o rememorare a periplului şi patimilor lui Cristos. O înşiruire fără noimă din care nimeni nu înţelege nimic, pierzând inutil timpul. În bisericile adevărat următoare ale învăţăturii creştine, slujba constă în expunerea unei teme din Evanghelii sau de interes pentru enoriaşi, urmată de cântărea de psalmi. Simplu, eficient şi util asemeni Bibliei în care nu veţi găsi vorbe fără rost, Dumnezeu, creatorul suprem asteptend de la noi să- i fim asemenea, creatori şi eficienţi, fiindcă "vorba lungă este sărăcia omului".
Rugăciunea
"Tatăl nostru" este singura rugăciune provenită de la Dumnezeu, prin intermediul lui Isus Hristos. Ea cuprinde tot ce este necesar comuniunii credinciosului cu Dumnezeu, orice cuvânt sau cerere fiind de prisos. Degeaba îi ceri lui Dumnezeu să te facă împărat sau să ai bani, fiindcă Dumnezeu ştie mult mai bine ce ţi-este bun şi cât poţi să "duci", voia lui fiind suverană. Şi Cristos a spus când era în agonie pe cruce "Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit ...dar facă-se voia ta şi nu a mea"; a spus asta fiindcă ştia că Dumnezeu are sigur un plan mai minunat cu el decât şi-at fi putut dori sau imagina ...la fel şi pentru noi muritorii- creaturile lui preferate.
Rugăciune în faţa icoanei îl distrage pe credincios de la comuniunea spirituala cu Dumnezeu, concentrându-i atenţia şi frânându-i imaginaţia în timpul rugăciunii.
Dumnezeu a pus conştiinţa omului toate legile scrise şi nescrise ale Dumnezeirii, încălcarea voită a acestora ducând la blocaje malefice în subconştient - guvernatorul suprem al organismului - care cuprinde şi experienţa reîncarnărilor succesive ale creierului.
Reîncarnarea este o realitate probată de experienţele regresiilor hipnotice, când subiecţii retrăiesc vieţile anterioare, de vorbirea spontană în limbi necunoscute a subiecţilor unor accidente cerebrale, precum şi de senzaţia atât de comună de -"deja-vu". Acest lucru a fost cunoscut şi primilor iniţiaţi creştini, dar aceeaşi "sfinţi părinţi" au hotărât că este benefic credinciosilor să ştie că au la dispoziţie o singură viaţă să ajungă desăvârşiţi şi demni de a ajunge în Rai. În acest sens, cel mai probabil, Isus Cristos este singurul exemplar al rasei umane ajuns prin reancarnari succesive desăvârşit spiritual, fiind cel mai probabil nimeni altul decât bătrânul Adam - singurul bărbat creat de Dumnezeu.
Revenind la încălcarea legilor conştiinţei şi blocajele malefice din subconştient, evangheliile recomandă ca leac mărturisirea păcatelor (care eliberează conştiinţa ) şi rugăciunea Tatăl nostru care ne cuplează probabil telepatic cu Dumnezeu, acesta reprogramându-ne subconştientul.
Concluzie
Biserica Ortodoxă Romană este o instituţie care nu-şi onorează existenţa, prin deturnarea de la învățăturile Bibliei, lipsa de interes pentru a clădi prin educaţie şi cunoaştere în spiritul credincioşilor, singurul ei scop fiind propăşirea proprie economică şi puterea politică. Ca o încununare a acestui spirit gregar este megalomanica construcţie a Catedralei Neamului, pe banii enoriaşilor, şi spre slava ierarhilor care se vor împăuna ca şi ctitori (dar toţi marii ctitori au ctitorit pe banii lor).

P.S. Prezentul articol nu se vrea o pledoarie pentru disparitia BOR ci pentru reformarea sa ,pentru a ajunge o institutie de secol XXI.Deasemenea nu doreste eliminarea icoanelor din biserici ci scoaterea lor din randul obiectelor de cult bisericesc , fara a mai fi venerate si sărutate , ci fiind considerate doar obiecte de arta definitorii pentru traditia ortodoxă.Același lucru ar trebui sa se intample si cu "sfintele moaște" care ar trebui ingropate crestineste si lasați "sfintii" morți să-și petreacă somnul de veci linistiți.


Distribuie:

  • Facebook
  • Twitter





Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.



Comentarii:

"Biserica răsăriteană e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit şi unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit în mod egal de înghiţi-rea prin poloni, unguri, tătari şi turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare şi singurul spirjin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea şi ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal şi orice i-o veni în minte dar numai român nu e."

Mihai Eminescu
Petruvio
duminică, 12 aprilie 2020


Mulțumesc, domnule Stomff, pentru lectură și comentariul pertinent, moderat și cuprinzător!

Cu deosebită stimă,
Nelu Preda
sâmbătă, 25 iulie 2015


Domnule Preda , considerati parerea mea utila Dsv si de aceea am sa va spun care este aceasta pentru ca textul ce l-am citit mai sus este foarte bine articulat.

Iata ce cred eu :

Divinitatea , oricum am denumi-o noi este una si aceiasi , fiintele umane in mare masura similar construite (cu exceptia psihicului si diferentelor de sex) fiind imperios necesar sa fi fost aduse la viata , ca specie , de aceiasi putere depasind capacitatea noastra de intelegere.
Credinta in sine si propovaduitorii adevarati ne sunt necesare multora dintre noi , printre care ma numar si eu. Am nevoie sa cred ca existenta mea face parte dintr-un plan universal in care a trebuit sa ma nasc , sa traiesc si la un moment dat voi muri.
Ceea ce spuneti despre pervertirea bisericii fie ea ortodoxa ori catolica este insa , din pacate foarte adevarat. Cata vreme prelatii se vor plimba in functie de pozitia lor in sanul B cu limuzine de la Mercedes la Dacia Logan , ignorand faptul ca sumele cheltuite pentru acestea ar fi fost mult mai utile pentru edificarea unui asezamant de adevarata binefacere pentru folosul celor multi napastuiti de soarta. Am primit chiar un raspuns halucinant pe care am incercat zadarnic sa mi-l sterg din minte : Cei saraci sunt saraci pentru ca asa vrea Dumnezeu iar noi huzurim pentru ca asa vrea acelasi Dumnezeu. E posibil dar Dumnezeu ne-a daruit liberul arbitru care sa ne ajute sa decidem ce e bine si ce este rau in ceea ce facem. Ori liberul meu arbitru spune ca nu trebuie sa fii preot de orice rang pentru privilegii pentru ca Iisus nu a propovaduit credinta pentru a primi ceva in schimb iar singura rasplata despre care se vorbeste a fost rastignirea sa si o coroana de spini alaturi de cuie tintuite in membre.
Un prieten mi-a atras atentia asupra puterii catolicismului care cu aproximativ 400 milioane de membrii in lumea intreaga , poate beneficia de sume uriase stranse de la enoriasi. Ganditi-va ce inseamna o donatie lunara de 1 dolar in medie de la fiecare enorias. Nu trebuie sa fii matematician pentru a intelege pana unde se intinde puterea financiara a bisericii in general. Nu sunt deosebiri majore dictate de denumirea divinitatii , astfel incat musulmani , budisti , crestini ori hindusi , constituie astazio masa de manevra imensa pentru un grupde potentati in vesminte ale unui corp ce s-a erijat singurin elita lumii.
Va rog sa ma credeti ca am intalnit preoti , unii chiar cu o pozitie deosebita in BOR , care nu inteleg sa uite care le este rolul in societate si care fac eforturi sustinute sa dea celorlalti ceea ce au nevoie , anume putere spirituala de a trece peste greutatile rolului lor in planul universal.
Am sa va amintesc siun fapt ce ne este noua , cei ce accesam acest site , foarte la indemana. Este mai mult decat vadit faptul ca ni Dana , nici Salexandru , nici Duverna si nici alti multi confrati , nu scriu versurile lor minunate pentru a obtine un folos oarecare. Eu cred ca am intalnit in ei adevarti credinciosi ce propovaduiesc in forma ce o au la indemana cel mai de pret bun al omului – credinta in divinitatea pe care o cunoastem ca fiind Dumnezeu , fiul sau Iisus si Sfantul Duh. Ei au ramas nepangariti de dorinta de aepata si a trai bine.Nu il cunosc personal pe niciunul dintre ei desi mi-ar face placere sa am o legatura maistransa cu astfel de oameni.
Nici numarul de sfinti din calendare nu ma deranjeaza , fie ca sunt sau nu indreptatiti sa se afle acolo. In schimb impartenia moastelor unor sfinti catre diverse biserici pare pentru mine un sacrilegiu chiar daca numai spiritul merge inapoi la divinitate iar corpul este menit sa se intoarca in tarana. Dar si numai pentru simplul fapt ca se spune „Din tarana ai fost facut , in tarana te intorci.” arata ca se incalca porunca sfanta de a lasa trupul sa se intoarca in tarana pentru a reintra in circuitul natural. Despre impartasania cu aceiasi lingurita si din acelasi pocal , este de observat faptul ca ar trebui folosite aceste instrumente numai confectionate din argint , eventual argint aurit. Capacitatea de distrugere a impuritatilor de catre argint probabil ca diminueaza mult riscul epidemiilor care , daca Dumnezeu considera ca trebuie sa apara pot fi aduse si de tantari si nu de sfanta Impartasanie. Este insa un punct de vedere pe care il consider pur personal , nefiind un adept al fatalitatii.
Ca bun cunoscator al fenomenului artistic in general , cred ca aici punctul Dvs de vedere mi se pare un pic exagerat. Icoana este abia in al doilea rand un obiect de arta ,ea fiind in primul rand un mijloc de transmitere maiusoara a informatiei divine . In principiu icoanele sunt realizate pentru a zugravi chipurile unor sfinti (Iisus si Maica Domnului fiind fara indoiala niste sfinti) ori pentru a reda scene biblice de importanta majora ori unele evenimente istorice majore. Este un fel de ecranizare a unor sfinte invataturi astfel incat credinciosul lipsit de cultura suficienta ori lipsit de timpul necesar studiului individual , sa poata sa isi formeze mai repede o imagine pe care sa o absoarba inlauntrul lui. Nu icoanele sunt vinovate de decaderea bisericii in sine ci modul in care sunt traficate adeseori chiar de cei ce ar trebui sa le aiba in custodie. Eu sunt un mare iubitor de icoane pentru ca ele imi asigura o mai buna legatura cu lumea divina. Ma regasesc in ipostaza celui ce in loc sa mearga la film pentru a vedea o ecranizare , sta acasa si foloseste propriul aparat de proiectie ori televizorul pentru a obtine acelasi rezultat (cu diferentele de amploare si forta spirituala de rigoare).
Arar merg sa ascut o slujba intr-o biserica oarecare pentru ca adevarata legatura cu Dumnezeu este intotdeauna privata si o realizez prin propria-mi rugaciune , de regula atipica si mult mai puternica.
Catedrala mantuirii neamului este fara indoiala o afacere , poate mult mai nesimtita decat multe altele ce au trecut neobservate. Casa lui Dumnezeu nu este intr-o catedrala nemasurat de mare , megalomanica ci in sufletul fiecaruia dintre cei ce cred. Din aceste case depiatra ori lemn , s-a vazut in istorie , de cate ori slujitorii cu anteriu ai domnului au fost dati afara si lacasurile au fost folosite uneori in scopuri greu de imaginat. Din suflet Dumnezeu nu poate fi dat afara de un tert. Il poti pierde din vina sau vrerea ta si apoi iti imaginezi ca l-ai dat afara.
Exista multe locasuri de cult unde Dumnezeu popooseste adesea. Eu merg uneori la o manastire ce se numeste Saracinesti , redeschisa dupa ce comunistii au desfiintat-o si au facut-o spital de batarni si spun unii pentru TBC. Acolo ascult chiar slujbe de seara , minunate pentru ca sunt indeplinite de maici minunate , lipsite de orice podoabe scumpe ,dornice numai sa il apropie pe Dumnezeu de oamenii are isi pierd uneori credinta. Din ceea ce primes aceste maicute asigura pranzulde duminica pentru zeci de enoriasi saraci, Probabil asa le cere Dumnezeu si ele aud si asculta. Dar e minunat ceea ce fac si cum fac.

Probabil ca as mai avea multe comentarii , unele pro textul Dvs iar altele contra dar cred ca trebuie sa ma opresc aici .
Continuand as exagera cu parerea prea buna despre mine insumi , eu nefiind in masura sa judec ci cel mult sa observ .

stomff
vineri, 24 iulie 2015


Așa e! Mulțumesc pentru perseverența de a citi articolul care este destul de lung!
Nelu Preda
vineri, 24 iulie 2015


din pacate adevarat...
viorica
vineri, 24 iulie 2015