CELE DOUĂ PĂRȚI ALE LUMII - blacks
Poezie adăugată de: blacks

    miercuri, 03 iunie 2015

E ziua penitenței asumată
că am trimis cuvinte în eter
bolnave de iubirea vinovată
nascută dintr-un suflet auster.

Mă-nchin suav la ale tale creste,
la tronul de smaralde și cetăți,
la chipul tău, un înger din poveste
ce lumea mi-o prezintă în bucăți.

De-o parte este negrul fără Soare,
al lumii mărginit și vechi decor
cu al meu vis, motiv de închisoare,
ca drept delict pe aripi de cocor.

Si insetat mi-e visul de splendoare
îl protejez cu stele drept potcap,
dar sunt bolnav de-o sete care doare
mult prea frumos și nu vreau ca să scap.

Cum poate el să îmi aduc-o rază,
cu dreptul viu de a topi nămeți,
să dezvelească lumea de emfază,
să mi-o prezinte fără de scaieți!

În visul meu ești râul nepereche
ce-mi ostoiește setea fără leac,
dar îmi șoptește tainic la ureche
să mă trezesc din somnul prea... ”boleac”.

Eu mă trezesc, iar lumea mi se-arată
mult mai bogată decât tot ce-a fost.
La tot ce e greșit tu ești erată
și ești Neprețuirii adăpost.

Ești partea de lumină nefirească
drept înger pur și fără de păcat
ce suflă peste rana sufletească
cu-o adiere fără de rabat.

De am gresit, iar vorba-mi este crudă
și-al meu mesaj e, poate, nefiresc
tu să ma ierti că nu sunt azi o iudă
și să ascund că, simplu, te iubesc!vezi mai multe poezii de: blacks
Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Blacks, iti multumesc pentru explicatii , mie mi se pare normal sa intreb cand nu inteleg ceva sau am dubii in legatura cu modul meu de interpretare . Cea mai buna explicatie nu poate veni decat din partea autorului.
Ar fi trebuit sa inteleg " râu " si nu "rău "...mea culpa, am citit repede , de la servici si repezita ( cum sunt ) am lansat intrebarea :) ...dar nu era scris cu diacritice cand am citit eu , insa chiar si asa versul urmator trebuia sa ma ghideze , deci imi asum greseala.
Acum am inteles perfect mesajul si iti multumesc. Nu esti singurul pe care l-am intrebat cate ceva legat de poezia scrisa , mi-am permis la tine pentru ca stiam ca nu te superi .
Multumesc inca o data si te felicit pentru poezie :)
Adina Speranta
joi, 04 iunie 2015


Am uitat sa dau explicatii titlului: pentru eroul meu lumea se imparte in doua parti: iubita versus restul lumii respectiv "partea de lumina nefireasca" versus " negrul fara Soare"
blacks (autor)
joi, 04 iunie 2015


Stimata colega, vin in sprijinul nedumeririlor cu explicatii detaliate la poezia mea, cu toate ca iar vor stabili unii colegi ca nu e etic sa dai explicatii suplimentare la propriile creatii. Mai mult, cineva mi-a renegat o anumita compozitie intrucat considera dumnealui ca cel care da explicatii suplimentare n-are nicio treaba cu poezia. Asa o fi.... Sa revin:

Unul dintre criteriile pe care le am in vedere la compunerea unei poezii si pe care l-am recomandat si altor confrati este subiectul poeziei. Consider ca poezia trebuie sa aiba un subiect care sa se desfasoare pe toata componenta poeziei.
Asa si in cazul poeziei de fata:
Poezia cuprinde momentul amurgului, a noptii si momentul rasaritului;
in prima strofa la finalul zilei eroul se pedepseste (penitenta din strofa) pentru pacatul asumat de a-i spune iubitei ,in ziua tocmai trecuta, faptul ca o iubeste (cuvintele din eter);
Fiecare se inchina la o anumita zeitate, conform credintelor religioase; in strofa a doua eroul se inchina la zeitatea lui-iubita lui, cu tot ceea ce o defineste: chip, locatie si care prin splendoare se prezinta in antiteza cu lumea din strofa a treia
in strofa a treia lumea este prezentata mica, inchisa in micimea ei ( decorul marginit din text) intunecata, deranjata de visul care aduce lumina eroului. Acest deranj poate fi considerat delictul din strofa. Visul vine pe aripi de cocor. Ce vine in folclor pe aripi de cocor? ( a se intelege barza) Copilul, familia. Asta isi doreste eroul meu.
In strofa a patra incepe visul si prin fata ochilor, fata ii se prezinta ca o lumina (splendoarea din poezie) de care eroul obisnuit cu intunericul incearca sa se fereasca (potcapul). Apoi realizeaza ca nu vrea sa se fereasca.
In strofa 5 fata ii aduce speranta, topeste frigul intern (nametii din text), iar toate relele lumii palesc datorita ei ( scaietii din text)
In strofa a sasea fata se transforma intr-un râu care ii implineste prin prezenta ei iubirea, dar in acelasi timp, ca un ultim ramas bun la apropierea zorilor, il atentioneaza ca totul nu e decat un vis. Atentie la diacritice : nu este vorba de ”rău” , ci este vorba de ”râu”
In strofa a saptea erorul se trezeste iar lumea ii se prezinta intr-o alta postura: cu greseli, dar care pot si sunt compensate de frumusetea visului. Nu inteleg de ce intelegi in cuvantul ”erata” o noua greseala. Erata eu o vad ca o corectie a greselilor; de facto, greselile lumesti nu pot fi indreptate ci doar recunoscute. Cand cineva ti le prezinta, cartea (lumea in acest caz) ti se prezinta altfel.
Deci, am vrut sa subliniez ca eroul vede la trezire lumea altfel datorita iubitei, datorita visului si pentru asta iubita lui este nepretuita.
In strofa a opta am vrut sa subliniez ca, in ziua proaspat inceputa, eroul este cuprins de o liniste interioara desevarsita datorita visului.
Poezia se inchide cu o strofa care transfera actiunea catre inceputul poeziei, este strofa care genereaza dezvoltarea poeziei: peste zi eroul cade din nou in pacat ( asa considera el in prima strofa) declarandu-i fetei cuvinte de iubire, bolnave de iubirea vinovata din prima strofa. De ce este iubirea vinovata? Raspund tot cu o intrebare: are voie un muritor sa iubeasca un inger de fata, fie el doar in vis ?
Astfel prin legatura ultimei strofe cu cea dintai am creat un cerc. Viata nu poate fi un cerc?
Multumesc pentru lectura!
blacks (autor)
joi, 04 iunie 2015


Cum poate un ''rau nepereche'' sa fie "inger pur si fara de pacat "? Acel "rau nepereche" sugereaza iubirea , care produce suferinta ? "erata " intre greseli ...?...ori este o greseala atat de mare ,incat detine un loc superior ...ori interpretez ca o greseala a greselii ...adica ceva corect ? ...
As vrea sa inteleg mai bine mesajul , am sa revin s-o citesc , marturisesc ca iti astept postarile cu nerabdare .
Adina Speranta
joi, 04 iunie 2015


Foarte , faorte frumoase versuri!
stomff
miercuri, 03 iunie 2015


o poezie impresionanta, felicitari Blacks
oana
miercuri, 03 iunie 2015


F frumos scris Iubirea trece peste orice obstacol si trebuie traita Bv pt cuvintele cazute parca din cer !
lorelei
miercuri, 03 iunie 2015