Cheia succesului
Adăugat de: Victor Borziac

A avea succes nu e un lucru simplu. Adevăratul succes presupune multă cunoaștere, dar și multă dăruire. Persoana, pretinsă a fi de succes, nu va pune propriile interese deasupra obligațiilor sale față de cei care îl înconjoară. Desigur, interesul poartă fesul, vor spune unii, doar că în mod indirect. Dacă lucrurile stau invers, atunci e vorba de un succes întâmplător și de scurtâ durată. A fi un bun profesionist e mult dar și puțin în același timp: o jumătate din această cale. Omul de succes este aglomerat mai mult de obligații, decât de drepturi. Aceste obligații de fapt reprezintă mijlocul de punere în valoare a capacităților sale. Obligațiile față de familie, în primul rând, de prieteni, parteneri, angajați, clienți, etc.
Viața e un cumul de neajunsuri. Acestea împing adeseori (dacă nu tot timpul) la nesfârșite compromisuri, mici sau mari, nu contează, consecințele sunt aceleași. Provocările însoțesc drumul de la cine suntem, la cine dorim să fim cu adevărat. Multitudinea planurilor haotice duc nu doar la pierderea timpului și a celor agoniste, dar și a liniștii interioare. Aceasta din urmă lipsește până și celor realizați într-o anumită măsură. Să fim ordonați, spunea Herodot, fiindcă suntem doar oameni, iar dezordinea este dușmanul nostru cel mai mare.
A fi de necompromis, nu înseamnă a fi dur, principial sau inflexibil. Acestea sunt chiar consecințe ale compromisurilor, doar că sub o altă formă, a celui învins de propriile frustrări. Intrarea în acest cerc vicios presupune o eșuare sigură. E nevoie de eforturi supraomenești ca eliberarea să se producă. Ea rămâne un deziderat, până la momentul, când viciile își vor declara victoria finală. Succesul înseamnă în primul rând cunoașterea sinelui și a vieții reale, nu a celei imaginare. E puțin să-ți iubești semenii, spunea părintele marxismului, trebuie să-i cunoști și să-i înțelegi. E puțin să faci bine, e important ca acel bine să fie primit și apreciat la modul cuvenit. E nevoie să te ridici deasupra problemelor cotidiene, de unde cu siguranță vei vedea nu doar propriile neputințe, ci și drumul către un nou început.


Distribuie:

  • Facebook
  • Twitter

Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.