În spatele porților întredeschise (fragment)
Adăugat de: Lucia Eniu

10 septembrie 1922

Pe Greta mi-a fost dat s-o cunosc la o clacă, ieri seară, la bătutul nucilor. A apărut ca o lumină caldă în curtea aceea largă şi plină de lume şi de nuci. Au înconjurat-o pe dată, ca într-o horă, fetele, cu mirarea înotându-le în ochi şi cu surâsuri pizmuitoare pe buze. Ioi, ce mândră-i zadia asta, Greta ! Da’ uită, fată, îi ca mătasa. Dapu’ cum să nu ştiu, c-am văzut la nana Mărie, sora lu’ tata care stă la oraş. Doară nu poartă zadie ? Da’ cum să mai poarte, că-i doamnă de oraş amu. Are rochii şi fuste şi nişte bluze de mătase, tulai, ce mândre-s ! No, bine că… Sclipirea din ochii mari, negri s-a strecurat printre braţe feciorelnice, printre cozi grele şi umeri de fete pogane, a luminat pentru o clipă lanul de nuci şi crengi şi s-a revărsat peste chipul meu cu zâmbet nătâng. De ce se lăsase, brusc, o tăcere de sfârşit de lume ? Unde dispăruseră toate sunetele acelea iuţi, grave, atât de familiare, vorbele acelea molcome, tărăgănate ? Şi de ce părea că totul plutea în jur, ca într-o nebuloasă, că oamenii aveau feţe hilare, groteşti, ca într-un carnaval din cele la care asistasem, cu ani în urmă, în îndepărtata Veneţie ? Şi cum m-am trezit dintr-o dată jos, ca o fantoşă, pe un pat de nuci?
Greta şi-a dus mâna la gură şi a râs pe înfundate. Apoi, râsul ei s-a revărsat ca o cascadă de sunete cristaline în seara de sub nuci, unde iile şi cârpele de păr şi opincile şi zadiile au prins iar să se mişte firesc şi să glăsuiască.
- No, hai, ridicaţi-vă, domnu’ Vlad, batăr că tare vă stă bine acolo între nuci !, mă flată, veselă, nana Salvina, în vreme ce baci Petrea mă prinse de braţ, ridicându-mă aşa, acoperit din cap până-n picioare cum eram de confuzie şi sfială, cu orgoliul rănit şi cu spatele bătut bine, aşa cum se cade la bătutul nucilor.
Aşa mi-a fost dat s-o cunosc pe Greta mea. Şi, în zilele şi nopţile care au urmat, lumina chipului ei a stăruit în casa cea veche. Şi sufletul meu s-a umplut de sfială. Şi mintea mea a prins să-nvârtă rotiţe măiestre…


Distribuie:

  • Facebook
  • Twitter

Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.