Decalog - Octavian Paler
Adăugat de: ALapis


Prima poruncă: Să aştepţi oricât.
A doua poruncă: Să aştepţi orice.
A treia poruncă: Să nu-ţi aminteşti, în schimb, orice. Nu sunt bune decât amintirile care te ajută să trăieşti în prezent.
A patra poruncă: Să nu numeri zilele.
A cincea poruncă: Să nu uiţi că orice aşteptare e provizorie, chiar dacă durează toată viaţa.
A şasea poruncă: Repetă că nu există pustiu. Există doar incapacitatea noastră de a umple golul în care trăim.
A şaptea poruncă: Nu pune în aceeaşi oală şi rugăciunea şi pe Dumnezeu. Rugăciunea este uneori o formă de a spera a celui ce nu îndrăzneşte să spere singur.
A opta poruncă: Dacă gândul ăsta te ajută, nu evita să recunoşti că speri neavând altceva mai bun de făcut sau chiar pentru a te feri de urmările faptului că nu faci nimic.
A noua poruncă: Binecuvântează ocazia de a-ţi aparţine în întregime. Singurătatea e o târfă care nu te învinuieşte că eşti egoist.
A zecea poruncă: Aminteşte-ţi că paradisul a fost, aproape sigur, într-o grotă.vezi mai multe poezii de: Octavian Paler
Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Aurel > nu e vorba de judecata. Ci, pun perspectiva simpla: omul, sa vegheze asupra a ceea ce lasa scris, mai ales, in urma sa. Omul, sa vegheze asupra a ceea ce impartaseste. Simplu.
Asa as putea sa pun si eu texte din Buddha, sa creada oamenii in Nimic, in Dizolvare, in Neant/Gol. As putea sa pun si eu texte de la Hindusi, sa creada oamenii in Brahma, Shiva - zei, sa creada oamenii in Metempsihoza[reincarnare]... As putea pune si eu texte filosofice care in loc sa aduca oamenii catre Dumnezeu, catre religia crestina Ortodoxa, sa ii corupa. Scrieri care sa ii lase sa creada in Energii universale, in Entitati de-acolo de undeva din spatiu si care vin sa ne ajute pe noi oamenii, in forta Naturii - mama natura, cum zic aia, in fel si fel de "Ingeri de lumina" care numa ingeri, nu-s! ori, sa creada in cai spirituale, precum "iubirea cosmica", energiile chakrelor, mantre, mandale - Iaca, numa' cate INSELARI!..
Acuma, fiecare sa vada si sa auda. Care vede, vede. Care aude, aude. Care crede ca a vazut si a auzit, auza, vaza, ce-a crezut sau ce i s-a parut. Eu ma feresc de astea. Fiindca indeparteaza omul de Dumnezeu. Simplu.
Nici nu tre sa judec pe careva, macar.

Th3Mirr0r
th3mirr0r
vineri, 02 octombrie 2015


De acord cu tine, ne rugăm la nevoie și nu numai, dar nu judec pe nimeni, fiecare își duce singur crucea.
ALapis
vineri, 02 octombrie 2015


Aurel > eu am spus tot ceea am avut de spus. Rugaciunea este o cale care te apropie de Dumnezeu. - iar a indeparta pe om de la rugaciune, ori a-i vari idei Kantiene in cap, inseamna descrestinarea lui. Nici nu mai trebuie sa adaug ceva.

Th3Mirr0r


P.S:
"Toate faptele bune ajută pe om să câştige dragostea de Dumnezeu, dar nici una ca rugăciunea." (Sf. Maxim Mărturisitorul).
th3mirr0r
vineri, 02 octombrie 2015


Sper că nu vă supărați pe mine, nu cred că Paler îl sfidează pe Dumnezeu,probabil
ce scrie la paragraful 7 el confundă rugăciunea catre Dumnezeu cu speranța în a fi optimist în viață, restul nu are de-a face cu cele zece porunci, ci doar o interpretare personală a unor crezuri ale lui Paler.Asta nu înseamnă să confundăm un decalog sau alt număr întâmplător pe care ni-l putem face fiecare, are de-a face cu religia Creștină sau cu Biblia. Eretici sunt cei ce scriu împotriva lui Dumnezeu, iar Paler a fost un credincios care a mai și greșit, iar anumite scrieri pot fi interpretabile, că doar a fost și el om.
ALapis
vineri, 02 octombrie 2015


Dana > eu il stiam pe Paler ca filosof bun, insa nu si de prigonitor crestin. Se pare ca inselaciunile satanice se ascund sub chipuri marete, in zilele noastre.
Nu spus ca as fi eu vreun mare cunoscator - is plin de pacate, negru - si nu ma mandresc. Dar, asa cum sunt, este chinul meu personal. Iar cand scriu ceva, caut sa nu sadesc Erezie, nici Rataciri, in ale mele creatii - si sper sa fi facut asta, sa-mi fi vegheat scrierile asa cum cere o datina crestina. Cu toate ca am o carte, in care am cateva picturi - si acum, in aceste zile, imi pare rau ca unele din picturi, le-am lasat in acea carte, fiindca duc la sminteala. Insa, e bine ca mi-am vazut greselile. Poate candva, cand voi putea, o sa dau cartea la tiparit intr-o alta editie, imbunatatita, in care sa scot acele picturi care nu trebuiau lasate. Iaca, inselat, fost-am si eu. De aia zic.. maaare atentie in ceea ce scriem. Sau ceea ce lasam. Caci, ce raspuns vom da la Dumnezeu, cand ne va intreba, la Judecata-I, despre ce am facut si pe cine am smintit?!..
Eu stiu ca perioadele acestea, din 7 in 7, 10 in 10, cu democratia, nu au facut altceva decat sa ne indeparteze, pe noi, oamenii, de la o religie Ortodoxa. Si eu am constatat de atatea ori, asupra mea, greseli - ca sa nu arat spre altul, in judecata, iaca, judec asupra-mi. Deci, ca sa veghez asupra-mi, asta este Esential. Democratia este o falsa libertate, fiind o combinatie dintre comunism, socialism si totalitarism. Singura libertate este cea data de Iisus Hristos. Nu filosofii Kantiene si alte dezbinatoare stradanii care sunt din lucrarile unora ce nu si-au vegheat scrierile cum trebuie.
Nu cred ca ar trebui sa se supere. Ca este un indemn, clar, spre a veghea la randu-i asupra a ceea ce impartaseste.

Th3Mirr0r
th3mirr0r
vineri, 02 octombrie 2015


eu am citit doar pana la "cea de a 7 a porunca"...si acolo..m-am oprit..nu am mai continuat..
este impotriva credintei crestine..ortodoxe..cum vreti sa-i ziceti..da eu zic: e impotriva poruncilor lui Dumnezeu..a Dragostei LUI...
cu parere de rau,D-le Aurel..nu pot "aplauda" aceasta scriere..chiar daca e Paler...
sper ca nu te superi..
cu drag si pretuire pentru tot ce faci pe aici,
danab
vineri, 02 octombrie 2015


Aurel > 1.aceasta scriere este Anticrestina.
2.Este o scriere Imorala, cuprinsa de Vulgar.
3.Cine Recunoaste, sa ia Sama la acestea.Cine nu recunoaste, fa-ca ce-o dori.

Th3Mirr0r
th3mirr0r
vineri, 02 octombrie 2015