Povestea gripei - Anonim
Adăugat de: Victor Borziac

Tocmai am suportat o epidemie severă a căilor respiratorii, în această iarnă. Deși, abia terminată, este aproape uitată, deoarece frica nejustificată față de variolă a fost singura preocupare din ultimele două săptămâni. Necătând la toate, epidemia aceasta de gripă este dintre cele mai grave din ultimii ani, și nu cedează decât în intensitate și dislocare epidemiei memorabile din iarna anilor 1889-1890. Cu o lună în urmă, la apogeul epidemiei, viața publică era grav afectată, medicii erau suprasolicitați, spitalele erau sufocate de bolnavi, familii întregi culcate la pat, serviciile publice întârziate și perturbate, din cauza îmbolnăvirii unui număr mare de funcționari.
Buletinele municipale de statistică arată clar existența unei stări epidemice: în săptămâna 17-23 februarie, rata mortalității pariziene a fost semnificativ mai mare decât media ultimilor cinci ani: 1.461 de decese în loc de 1.031; mortalitatea gripală a fost de 107 în loc de 10; decesele cauzate de pneumonie și alte boli ale căilor respiratorii au fost de 308 în loc de 159.
Această explozie, deși foarte considerabilă a mortalității, este totuși mult mai mică decât cea observată în 1889-1890. Conform statisticilor elaborate de doctorul Bertillon, în perioada epidemică, adică într-o perioadă de o lună și o jumătate, numărul deceselor care au avut loc la Paris a ajuns la 12.500 în loc de 7.458 din perioada corespunzătoare a anilor precedenți.
La fel ca și în epidemiile anterioare, gripa prezintă manifestări destul de deosebite. Debutul este, în general, brusc. Persoana cade la pământ în timpul activității sale, simte un disconfort profund, frisoane, durere la nivelul membrelor și este nevoită să stea la pat. Din prima zi, temperatura crește la 38 -39 de grade, uneori chiar 40 de grade. Uscăciunea și arsura gâtului, care este roșu și umflat, o tuse uscată și chintoasă, pierderea poftei de mâncare, o stare saburală a limbii, dureri de cap, acestea sunt semnele clinice ale bolii. Uneori, a doua zi, termometrul arată o temperatură aproape normală, dar aceasta este doar o speranță: febra crește și chiar o depășește pe cea din ziua precedentă.
După două sau trei zile de febră oscilantă sau febră constantă, temperatura scade semnificativ, dar de obicei durează o săptămână bună pentru a reveni la normal; mulți bolnavi prezintă încă o temperatură de 37,1 la 37,3 de grade pentru o lungă perioadă. Deși nu este o febră obișnuită, totuși nu este o stare normală. Această tendință febrilă, menținută de persistența infecției nazofaringiene, este însoțită de slăbiciune, bufeuri de căldură, mici atacuri de transpirație în jurul orelor patru-cinci după amiaza sau în toiul nopții, disconfort, sensibilitate la frig și durere în membre. Bolnavii aleargă în disperare după stimulante și tonifiante, spre marea bucurie a producătorilor de medicamente; este o veritabilă exagerare de coca, cola, glicerofosfați, lecitină etc.
Localizarea morbidă se limitează uneori la o rinofaringită cu tuse uscată și chintoasă în primele zile, tuse umedă și expectorare după aceea, alteori domină laringita, bronșita și congestia pulmonară; la copii, uneori, umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului, numită în mod eronat febră ganglionară.
Complicațiile respiratorii nu sunt o noutate: persoanele afectate de o boală pulmonară anterioară sunt rareori imune. Bronșita cronică persistentă, pneumonia severă, pleurezia cu evoluție serofibrinoasă sau chiar purulentă, pot fi consecințele gripei.
Gripa afectează nu doar sistemul respirator. La fel ca în 1889, dar și cele anterioare, aceasta preia forma digestivă sau nervoasă.
În cazul formei digestive, pofta de mâncare este complet pierdută, limba este acoperită cu un strat foarte gros; uneori apar vărsături, diaree.
În forma nervoasă, nevralgia este cea care predomină. Pacientul suferă de dureri de cap puternice, dureri în gât, nevralgii intercostale sau nevralgii sciatice; insomnia este cumplită.
Oricare ar fi forma clinică a bolii, indiferent dacă este caracterizată de predominanta respiratorie, digestivă sau nervoasă, vindecarea este lentă. Astenia fizică și intelectuală persistă mult timp, mult mai mult decât pentru o simplă coriză sau angină pectorală obișnuită.
Gripa este o boală perfidă, chiar periculoasă, care urcă dramatic rata totală a mortalității, și totuși rareori murim de gripă. Doctorul Bertillon a remarcat că din cele 5.000 de decese raportate recentei epidemii, doar 250 de decese, conform datelor, pot fi atribuite gripei. Așa cum nu murim de febră tifoidă sau holeră, ca urmare a evoluției bolii, oamenii mor din cauza complicațiilor gripei sau a agravării bolilor anterioare sub influența gripei. În mai mult de jumătate din cazuri, pneumonia sau congestia pulmonară este cea care ucide gripații; în celelalte cazuri, gripa agravează și face fatală o boală preexistentă; dublează riscul de deces la bolnavii afectați de tuberculoză pulmonară, diabet, boli organice de inimă etc.
Apărută la un om sănătos, gripa este benignă și aproape întotdeauna se vindecă, dar redutabilă pentru cei care prezintă orice defect organic. Trebuie protejate persoanele cu boli pulmonare, cardiace, digestive sau renale.
Ceea ce se observă bine este că epidemia de gripă nu crește deloc mortalitatea copiilor, în timp ce sporește cea a adulților, în special a persoanelor în vârstă, al căror corp a reușit deja să acumuleze disfuncționalități. Deci, s-ar putea spune destul de corect, că nu există „gripă rea”, ci doar „gripă violentă”.
În tabloul clinic, nu există nimic foarte specific, nimic care să permită diferențierea definitivă a gripei de infecțiile nazofaringiene, răcelile obișnuite, bronșitele sau amigdalitele banale. Din această cauză, adeseori putem pune un diagnostic greșit de gripă. Mulți medici au tendința de a eticheta amigdalita, bronșita, congestia plămânilor, pleurezia, infecțiile digestive sau febra continuă, a căror natură nu este evidentă la prima vedere. Procedând astfel, satisfac pacientul căruia îi place întotdeauna să se fixeze asupra naturii și originii bolii sale și pentru care diagnosticul de gripă înlătură îngrijorările. Din păcate, ce urmează infirmă adesea diagnosticul: suntem surprinși că această „puțină gripă” nu se vindecă, că febra continuă, iar pacientul devine tot mai slăbit. Vom fi nevoiți să recunoaștem într-o zi că ne-am înșelat: bronșita sau pleurezia tuberculoasă, supurațiile necunoscute, febra tifoidă, au fost astfel luate drept „gripă rea”.
Prin urmare, nu ar trebui să fim prea rezervați și să ne acoperim de prea multe măsuri atunci când punem diagnosticul de gripă. Și nu este de prisos să spunem că acest diagnostic pus în afara unei perioade epidemice este întotdeauna eronat.
De fapt, nu există gripă în toate anotimpurile, cum e febra tifoidă sau rujeola: avem gripă numai în timpul unei epidemii. Singura caracteristică aparținătoare în mod corespunzător gripei și care face posibilă diferențierea acesteia de afecțiunile respiratorii sau digestive banale, care sunt observate în toate aspectele sale, este caracterul său epidemic, faptul că un număr foarte mare de oameni din întreaga țară au infecții similare simultane.
Dacă luați o răceală vara, aveți șanse mari să rămâneți singurul răcit, fără ca familia sau prietenii să aibă răceli similare. Dimpotrivă, în perioadele de gripă vedem într-o familie un membru afectat de coriză sau angină, a doua zi altul de laringită, câteva zile mai târziu, un alt membru al familiei va dezvolta traheită sau bronșită, astfel, în final toți se vor contamina acolo, simultan sau succesiv, încât apartamentul se va transforma într-un adevărat spital, iar dormitoarele în saloane. Același fapt este observat în toate orașele, spațiile comerciale, pensionatele, întreprinderile, administrațiile. Boala este adusă într-o țară de către un individ infectat, care vine dintr-o altă țară anterior infectată, astfel încât gripa, identic marilor epidemii de holeră, variolă sau pestă, pare să urmeze un curs obișnuit în întreaga lume. Astfel, în 1889-1890, gripa a venit din Siberia (Rusia), a început să domine la Saint Petersburg în octombrie, apoi a ajuns la Paris pe 17 noiembrie, la Berlin și la Viena pe 30 noiembrie și, continuându-și ruta de la est la vest, a poposit în America de Nord la mijlocul lunii decembrie, apoi la Capul Bunei Speranțe în ianuarie. În același timp, urmând un alt traseu cu vapoarele, a ajuns la Suez în ianuarie, la Bombai în februarie-martie, la Calcutta în aprilie și la aceeași dată în Australia.
În fiecare țară, capitalele au fost primele lovite și au devenit centre de răspândire și diseminare.
Gripa pare a fi contagioasă, dar cu certitudine nu este precum febra eruptivă cutanată, rujeola sau scarlatina. Un copil se îmbolnăvește de rujeolă exact după o incubație de paisprezece zile, al treilea este contaminat de al doilea, vor trece încă paisprezece zile când va apărea al treialea caz de rujeolă. În cazul gripei nimic nu este la fel: dacă un membru al familiei este bolnav, la ceilalți apare la intervale diferite de timp, deci este absolut imposibil să știm dacă există o perioadă de incubație și care este durata acesteia. Avem impresia că este mai mult o chestiune de simultaneitate a infecției decât de contaminări succesive.
Nimic nu este mai complicat de stabilit, decât locul ocupat de gripă în contextul bolilor infecțioase. Începând cu epidemia din 1889-1890, natura și patogeneza gripei au preocupat toți medicii și bacteriologii, dând naștere diferitor discuții. Gripa, având aspectul marilor epidemii de holeră, febră tifoidă sau ciumă, trebuie să aibă microbul său și am început cu toții să-l căutăm. Din toate aceste lucrări bacteriologice au rezultat numeroase publicații care atribuiau gripei diferiți microbi. Unul dintre acești microbi, mai popular decât ceilalți, este un cocobacil descoperit de Pfeiffer în sputa și sângele gripaților. Poate fi cultivat și inoculat la animale, în special la maimuțe, cărora li s-a reprodus infecția similară gripei umane. Descris pentru prima dată în Germania, cocobacilul lui Pfeiffer a fost depistat apoi în Franța și Anglia în timpul infecțiilor de gripă. Timp de câțiva ani, bacteriologii au fost mai mult sau mai puțin de acord în a-i atribui paternitatea gripei.
Problema a fost tratată foarte superficial, astfel gripa apărea ca o boală infecțioasă specifică provocată de cocobacilul lui Pfeiffer, la fel cum febra tifoidă este o infecție provocată de bacilul lui Eberth.
Din păcate, întrebarea s-a dovedit a fi mult mai complicată: diverși autori au descoperit același cocobacil în sputa persoanelor care nu au fost afectate de gripă. Cocobacilul lui Pfeiffer a fost găsit în sputa pacienților cu tuberculoză. Au fost observate infecții sistemice cu cocobacilul lui Pfeiffer, în afară oricărei epidemii de gripă. Când eram intern al doctorului Hutinel, la Asistența pentru Copii, am avut ocazia să izolez cocobacilul, de mai multe ori, în focare de bronho-pneumonie, iar colegul Meunier a făcut publicații interesante pe acest subiect: acestea erau cazuri izolate și nu o stare epidemică. Mai grav, căutarea cocobacilului era zădarnică chiar în timpul unor epidemii de gripă.
De atunci, acest microb a apărut ca un microb banal, un microb secundar de infecție, comparabil cu stafilococul, streptococul și pneumococul, care sunt locatarii obișnuiți al nazofaringelui nostru.
După ce a jucat primul rol în apariția gripei, cocobacilul lui Pfeiffer a fost complet detronat. Cercetări recente au arătat că nu merita acest exces de onoare, dar nici această detronare. Uneori este cauza gripei, dar împarte acest rol cu alți germeni. Conform epidemiilor, în funcție de perioadele lor, s-au găsit diferiți microbi în spută și în sângele gripaților.
În timpul iernii 1898-1899, doctorul F. Bezauçon găsise cocobacilul lui Pfeiffer în abundență la cei gripați. În 1902, Chon și Pfeiffer au văzut, mai presus de toate, predominanța unui microb căruia i-au dat numele de micrococus catarhalis. În timpul epidemiei din 1905 la Paris, doctorii F. Besançon și I. de Jongh nu au găsit cocobacilul, dimpotrivă, au observat alți microbi diferiți printre care predominau pneumococul, micrococus catarhalis și paratetragenul zoogleic. De asemenea, la Viena, Kretz și Sternberg au făcut aceeași descoperire fiind frapați de raritatea foarte mare a cocobacilului lui Pfeiffer, spre deosebire de prezența constantă în timpul iernii 1889-1890.
În același an, la Berlin, Ruhemann nu a găsit niciodată cocobacilul lui Pfeiffer la bolnavii de gripă pe care i-a examinat, în timp ce din 1900 până în 1903 văzuse că acest microb predomina. La Londra, la New York, bacteriologii fac observații similare.
Prin urmare, din toate aceste cercetări rezultă că epidemiile de gripă nu sunt identice din punct de vedere bacteriologic, că unele au fost cauzate în principal de cocobacilul lui Pfeiffer, altele de micrococus catarrhialis sau alți diferiți microbi. Deci nu există un germen de gripă, ci diferiți germeni, și fiecare epidemie de gripă păre să-l aibă pe al său.
Acești microbi, descoperiți la gripați, nu sunt microbi specifici, sunt germeni care trăiesc în stare de paraziți, ne patogeni, în gâtul nostru, locul infectării permanente. De obicei virulența lor este nulă, însă sub influențe diverse ea poate crește și gatul devine atunci punctul de plecare pentru infecția care se generează. Microbii, care au devenit virulenți, nu mai sunt mulțumiți să trăiască în mucoasa gâtului, o atacă, o invadează și pătrund în interiorul organismului, în timp ce anterior rămâneau, ca să spunem așa, la poarta de intrare. Ca urmare, acești microbi, deveniți ulterior patogeni, pot fi transmiși de la un bolnav la un individ sănătos și pot reproduce o nouă infecție.
Dar de ce cocobacilul lui Pfeiffer este predominant într-o epidemie, iar micrococul catarrhalis în alta? Probabil, particularitățile mucoasei gâtului au dus la creșterea virulenței microbilor, favorizând preponderent pe unul dintre aceștea, devenind astfel principalul microb patogen. În consecință, acesta este transmis prin contagiozitatea proprietăților sale morbide deosebite, trecând de la individ la individ, creând un focar epidemic. Dacă acest microb reproduce tuturor celor afectați o boală similară, cu localizări morbide identice, se datorează unei reguli patogenice generale. Cercetarea mea, în colaborare cu M. F. Bexançon, a dus la concluzia, că microbii sunt susceptibili la acomodare: când microbul a dobândit caracteristicile de a trăi într-un anumit țesut, are tendința, atunci când este transmis prin contaminare către un alt individ, de a se localiza într-un țesut similar. Astfel, un microb care a trăit în articulații, se va localiza din nou în articulații și va reproduce artrita, un microb endocardic se va localiza în inimă, un microb care vine dintr-o angină se va localiza în gât.
Astfel, un microb banal, care trăiește ca un parazit inofensiv în gâtul omului, poate, în anumite condiții, să devină un microb virulent de periculos, să dobândească proprietăți speciale care îl fac aproape specific, și, transmis de la individ la individ, creează un focar epidemic. Circumstanțele favorabile care fac selecția microbiană sunt probabil suficiente pentru a transforma o bacterie obișnuită într-un microb specific care își păstrează ereditar proprietățile.
Condițiile capabile să promoveze această selecție microbiană și să creeze epidemia de gripă, încă nu sunt elucidate. Înainte de era bacteriologică, medicii au încercat să explice dezvoltarea gripei prin modificări ale condițiilor atmosferice. Au fost invocate succesiv prezența compușilor azotați sau sulfuroși în aer, apoi producerea unei cantități mari de ozon atmosferic, dar fără dovezi suficiente.
Brouillaud a atribuit dezvoltarea gripei vicisitudinilor meteorologice, dar, din păcate, deși există unele modificări ale vremii invocate la începutul fiecărei epidemii de gripă, nu este întotdeauna același lucru: gripa a apărut uneori pe vreme rece, alteori pe timp cald, alteori pe o presiune barometrică ridicată, alteori, scăzută. Deci, aici e ceva ce ne depășește. Totul sugerează că fenomenele cosmice, electrice și meteorologice au o influență asupra exaltării virulenței microbilor și asupra dezvoltării bolilor, dar nu știm deloc în ce mod acționează aceste cauze. Știm doar că există boli de vară și boli de iarnă și că epidemiile de gripă nu au aceleași caracteristici clinice atunci când apar iarna sau vara.
Iarna, acestea afectează în principal sistemul respirator, iar vara sistemul digestiv. Se pare că escaladează starea morbidă obișnuită în sezon, înmulțind cazurile, făcându-le mai grave, astfel încât cineva are dreptul să se întrebe dacă gripa nu este pur și simplu exaltarea febrei catarale sezoniere pe care o observăm în fiecare an. Aceasta este concluzia la care a ajuns F. Bezançon și de Jongh în lucrarea lor din 1905. Opinia lor a ridicat numeroase obiecții în fața Societății Medicale și a spitalelor din Paris. Majoritatea clinicienilor nu s-a decis încă să abandoneze dogma specifică bolii gripale, care mi se pare totuși, în starea actuală a științei, cea mai capabilă să explice dezvoltarea și extinderea gripei.
1 aprilie 1907
Dr. Marcel Labbé
Traducere din franceză - V. Borziac

vezi mai multe texte de: AnonimDistribuie:

  • Facebook
  • Twitter

Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

@V.B.
-Mulțam!
Servus!
narcispurice
luni, 08 martie 2021


Sănătate!
Victor Borziac
luni, 08 martie 2021


Salut!
-Aș fi dorit să m- abțin, dar...
Strănut,
Purice N.
narcispurice
luni, 08 martie 2021