Bătrânul râu - Nelu Preda
Poezie adăugată de: Nelu Preda

    duminică, 17 mai 2015

Bătrânul râu, curge fâșie
Printre câmpii, și munți, și dealuri,
Multe-a văzut și multe știe,
Dar le păstrează-ascunse-n valuri.

A fost întâi o picătură,
De ploaie scursă pe-un tăpșan,
S-a adunat ca viitură,
Cu mii de soațe-ntr-un noian.

Prin piatră seacă și arzândă,
Prin arșița deșertului,
El a scăpat plătind dobândă
Verdeața vie malului.

Învolburat ca un coșmar,
Al picăturilor primare,
Se scurge într-un estuar
Și moare liniștit în mare.

Asemeni lui, multe-am trăit în astă tură,
A vieții trecătoare pe pământ,
Da’-s liniștit, fiindcă o picătură,
Din mare-mi va ajunge pe mormănt!vezi mai multe poezii de: Nelu Preda
Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Mulțumesc, Mirimirela! Sunt de aceeași părere cu tine, în plus poeziile nu le-am publicat numai aici și am putut vedea reacțiile publicului, care sunt mai mult decât favorabile.O singură opinie, dorită a fi competentă, este egal cu zero!
Nelu Preda (autor)
duminică, 17 mai 2015


Hei, dragii mei ! Este o poezie ! Eu cred că în poezie , te poți efectiv juca ,la fel și în proză,cu construcțiile literare. Și mai cred,iertată să mi fie franchețea,că uneori, CRITICUL BLIND nu vede pădurea din cauza copacilor. Ori eu nu înțeleg deloc sistemul lui de valori. Cum am spus și în comentariul la poezia lui stomff, și la o poezie a mea, important este ca ea să placă cititorului. Dacă unuia singur a plăcut, și a atins scopul . Nu că ar conta ,dar mie îmi plac poeziile tale .
mirimirela
duminică, 17 mai 2015


Mulțumesc Stomff, opinia ta este mai mult decât pertinentă!
Nelu Preda (autor)
duminică, 17 mai 2015


Poate te-am înțeles eu greșit...oricum am eliminat pleonasmul ”criminal”, care desființa, în opinia Criticului Blând întreaga poezie.Apeciez critica constructivă, nu demolarea!
Nelu Preda (autor)
duminică, 17 mai 2015


Nelu > se pare ca mi-ai inteles gresit actiunea, asa ca imi vad de ale mele. Ai zis bine, "atata risipa de cuvinte"; mi-am facut datoria. Eu ma semnez cu pseudonim [nu in anonimat - daca ai fi observat] - iar prin argumentele aduse, am aratat un sprijin, impotriva unei critici, care nu isi avea sensul - [insa, am zis bine -"scuza-mi interventia - ca de regula, nu intervin] din aceleasi cauze pe care tocmai le-ai invocat "risipa de cuvinte".
Dumnezeu sa iti ghideze pasii, pe oriunde-ai merge!..

Th3Mirr0r
th3mirr0r
duminică, 17 mai 2015


Th3Mirr0r, atâta risipă de cuvinte pentru o intervenție care se vrea umor fin, dar nu e decât o inepție ieftină!? Se pare că anonimatul te face foarte”bărbat” și pe tine! Poezia admite și licențe poetice, nu e matematică!
Nelu Preda (autor)
duminică, 17 mai 2015


Imi pare rau sa vad ca uneri refuzam sa ne folosim imaginatia.
1.- raul poate sa curga sau sa balteasca si apoi sa curga din nou. Pare afi un pleonasm vadit dar nu as fi atat de categoric.
2.-Un rau poate merge , daca lungimea lui este considerabila , la inceput printre campp care , fiind marginite apoi de un lant muntos intre care exista o trecatoare la nivel cu campia sau mai jos , va continua sa curga la ses sau la vale , iar daca dupa lantul muntos urmeaza un corp de dealuri intre care exista deschiderea necesara , raul va trece si printre dealuri. Nu este nici pe de parte general obligatoriu ca un rau sa curga de la munte la deal si apoi la campie.
Ma opresc pentru ca , pana una alta , cred ca este vorbade un formalism excesv , iar in stiinta dreptului este inlaturat atat pe plan intern cat si pe plan al jurisprudentei europene. Raman la parerea mea , poezia este frumoasa si nu ii caut neaparat cusururi. Multumesc.
stomff
duminică, 17 mai 2015


Scuze pentru interventie > consideram necesar [de regula, eu nu intervin in astfel de discutii, controverse].
Desi.. poate parea un pleonasm, "raul curge la vale" [care, asa e, in multe cazuri, ar fi - 99% de fapt], insa mai Exista 1% acela, in care nu este.
Sa presupunem ca s-ar modifica legile gravitatiei. Ori, campurile electro-magnetice. Atunci, sensul unui rau ar fi deviat, fie in alte puncte cardinale, fie -- la deal!..
Surpriza?
Trebuie sa mai privim si alte perspective. Asa e, legile fizicii ne-ar spune ca normal, curgerea apei fluctueaza. Sa ne gandim si la pestii, care innoata in amonte. Apoi, la faptul ca.. spre exemplu, lumea vibrationala = mai putin cunoscuta oamenilor - prin vibratie, se poate altera starea unui "ceva definit de spatiu", ori alte modificari ale mediului. Prin vibratie, pana si apa care curge dintr-un robinet, s-ar putea sa isi schimbe orientarea - iar cursul sa ii fie.. in sus.

Th3Mirr0r
th3mirr0r
duminică, 17 mai 2015


Versurile tale sunt lipsite de logica....pregnanta....

un inginer trebuie sa stie ca un rau curge intodeuna la vale si atunci evita pleonasmul...
si daca totusi curge care e ste ordinea: campii..munti...dealuri?

te rog , dragul meu confrate, sa vii cu versuri adevarate....

citeste, citeste mai mult...eu te astept cu drag...
CRITICUL BLIND
duminică, 17 mai 2015


Mulțumesc, Stomff! Probabil fiindcă sunt inginer, versurile mele au o logică pregnantă!
Nelu Preda (autor)
duminică, 17 mai 2015


Imi place logica versurilor tale. Adevarurile pe care le cuprind sunt aproape matematice.
stomff
duminică, 17 mai 2015