Seară în Lans - Versiunea Schenk comentată - Georg Trakl
Adăugat de: Franculescu

SEARĂ ÎN LANS

Hoinăreală prin vară de amurg
Pe lângă snopi îngălbeniți de grâu. Sub văruite bolți,
Unde rândunica se ivi și zbură, și-un vin focos.

Frumos: O, melancolie și zâmbet violet.
Seara și aromele de verde-ntunecat
Ne răcoresc cu fior frunțile încinse.

Ape argintii se scurg peste treptele pădurii,
Noaptea și fără cuvinte o viață uitată.
Prieten; înfrunzite punți către sat.

Trad. Christian W. Schenk


Comentarii

„Lans“ este un sat în apropiere de Innsbruck, în apropiere de Villa Hohenburg unde Trakl a fost în 1913 de nenumărate ori oaspetele lui Rudolf von Ficker1. Poezia a fost scrisă în anul 1913 iar prima variantă poartă titlul „Vară".
Această poezie a fost adăugată ciclului „Sebastian în vis" urmată de „La Mönchsberg" și "Cântecul lui Kaspar Hauser". Astfel se vede cât de importante au fost pentru el aceste două locuri (Lans și Mönchsberg).
De menționat că ambele poezii, „Seară în Lans“ cât și „La Mönchsberg“ au ca motiv hoinăreala, rătăcirea. Ambele vorbesc despre „punți”, odată înfrunzite, altă dată osificate, ambele despre o viață uitată și despre apa în mișcare „Ape argintii se scurg“...
„Seară în Lans” este, ca multe dintre poemele lui Trakl, ca o coardă întinsă între amintirea trecutului „noi beam“ și prezentul care amintește amintirea „Ne răcoresc cu fior...“.
Imaginile sunt în majoritatea lor luate din peisajul rural. Trakl aranjează aceste imagini într-un fel de triptic a cărui formă accentuează în dedublare forma poeziei în trei strofe a câte trei versuri.
Christian W. Schenk

NOTĂ

1 FICKER, RUDOLF VON (1886 – 1954) – muzician austriac. Este socotit un pionier în cercetarea muzicii Evului Mediu.vezi mai multe poezii de: Georg Trakl
Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.