Iubirea și Prietenia
Adăugat de: Victor Borziac

Două stafii ne călăuzesc prin labirinturile întortocheate ale vieții: Iubirea și Prietenia. Pentru majoritatea ele sunt creații ale romancierilor: nimeni nu le-a văzut niciodată, dar toată lumea le recunoaște după imagini convenite și gravate în mintea noastră. Tinerețea nu are de ales: Iubirea o conduce, în timp ce Prietenia o urmărește de la distanță. În cazul dacă Iubirea o abandonează în drum, speriată și nesigură, se aruncă în brațele Prieteniei. Aceasta se agită uitând că a fost neglijată și nici nu îndrăznește măcar să se bucure că a devenit necesară: consolează cu delicatețe fără să reproșeze greșelile Trecutului, iar de este nevoie, și este, vindecă rănile Prezentului, punând cu generozitate toate greșelile Pasiunii pe seama Norocului.
Iubirea ne face nedrepți și geloși, în schimb Prietenia se sacrifică pe sine și se pune pe altarul Fericirii noastre. Întrucât Iubirea este întotdeauna la cele două extreme, ea nu poate, în drumul ei retrograd, să se limiteze la Indiferență, ea decade în Ură, pentru că este furioasă că a iubit prea mult. Doi iubiți dezamăgiți sunt precum doi dușmani care, fără să realizeze, se sărută într-o stare de beție și apoi își recâștigă antipatia imediat după trezire.
În curând, victima fatalității va aduce Prietenia la starea de sinucidere. Prietenia are și ea gelozia ei, dar este mai puțin exclusivă, mai puțin tiranică. Ea suspectează mai puțin, pentru că apreciază mai mult: solicită preferințe în loc să le comande. La fel cum cei leneși se închină Norocului și pleacă odată cu el, așa și Iubirea curtează Tinerețea până dispare seva vieții. Ștergând cu aceeași mână și prima lacrimă a copilăriei, și ultima lacrimă rostogolită pe obrajii ofiliți ai bătrâneții: ea zâmbește în zorii tinereții și ne așteaptă la apusul vieții, noaptea, să ne adoarmă lin în somnul de veci, supraviețuind singură uitării Universului.


Distribuie:

  • Facebook
  • Twitter

Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.