Magia Crăciunului în colindele Domnului
Adăugat de: maria.filipoiu

MAGIA CRĂCIUNULUI ÎN COLUNDELE DOMNULUI

*Cea mai importantă și trainică relație a omului, înainte de părinții care i-au dat viață și de copiii cărora le-a dăruit sângele inimii lor, este relația cu Dumnezeu. Însuflețește chipul omenesc pentru viața pământească și depășește vremelnicia clipei, pe traiectoria veșniciei. - Maria Filipoiu

Iarna readuce tradiția colindelor, ce vin din magia copilăriei mele, când ne adunam, grupuri de prichindei și porneam de cu zori să cântăm „Colind de Moș Ajun”, la ferestrele sau ușile localnicilor, care ne așteptau bucuroși și ne umpleau trăistuțele din coșul împletit din nuiele, plin de colaci, mere, nuci, covrigi și „câte un gologan de cinci”. Ne bucuram zgomotos când vreo gospodină arunca în urma noatră din blid plin de fructe și semințe: mere, pere, nuci, boabe de grâu, porumb, fasole și altele, ca să fie roditor anul următor. Ne întorceam înapoi și adunam din omâtul proaspat, fructele, care cum apucam.
Tradiția revine la vremea ei, în fiecare an, să traverseze copilăria fiecărei generații și să poarte prin timp, veșnicia de la sat, cu datini și ritualuri de sărbătoare. De Crăciun sunt cele mai frumoase și numeroase tradiții în colinde și pricesne, plăcute lui Dumnezeu, pe care le ascultă și îngerii.
Privindu-i pe copiii acestui timp, prin fereastra tehnologiei, în suflet tresaltă amintirea copilăriei cu puritatea lor îngerească, dar și regretul că multe din tradiții au fost uitate sau „modernizate”. Colindătorii au înlocuit colindatul cu „plagiatul sau plagierea”, răsunetul fiind, nu din originalitatea corală a grupului, ci din megafoanele conectate la colinda unui interpret renumit. Dar eu încă mai sper în perpetuarea tradițiilor moștenite.

Cu ocazia sfintei sărbători - Nașterea Domnului sau Crăciunul - urez tuturor rudelor și prietenilor, reali și virtuali, precum și cititorilor care îmi apreciază creațiile, tot ceea ce îmi doresc pentru mine și cei din familie.

* Crăciun binecuvântat de bucurie și lumină sufletească!
La mulți ani cu sănătate și dragoste sufletească!
24.12.2021
Maria FILIPOIU


Distribuie:

  • Facebook
  • Twitter

Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.