Natura a pus în noi
Adăugat de: Victor Borziac

Bogățiile sunt bagajul virtuții, deoarece bogăția este pentru virtute ceea ce este bagajul pentru un soldat: este foarte necesar, dar împiedică mersul pe jos, iar uneori chiar ocazia de a învinge.
Bogățiile fac o citadelă în imaginația omului bogat, spune Solomon, doar în imaginație, nu și în realitate; deoarece e cunoscut faptul că marile bogății au produs mai mult pierzania oamenilor, decât mântuirea lor. Să nu căutăm bogății mari, ci doar acelea pe care le putem câștiga și cheltui moderat. Cu toate acestea, să nu disprețuim bogățiile ca și cum am fi făcut un legământ cu sărăcia.
Solomon spune: Cel ce privește vântul, nu va semăna, iar cel care privește norii, nu va secera. Din toate patimile sufletului, doar dragostea și invidia sunt cele care animă spiritele. Ambele au dorințe nemăsurate și ambele își au sursa în imaginație. Sfânta Scriptură numește invidia ochiul cel rău. Cel care nu are nicio virtute îl invidiază întotdeauna pe cel ce o deține. Spiritul omului e mulțumit și hrănit de binele care este în el sau de răul care este în alții. Dacă unul îi este lipsă, se îndreaptă către celălalt. Dacă nu aspiră la o virtute anume, va încerca să facă rău celui care o posedă, pentru a reduce inegalitatea existentă.
Natura a pus în noi lucruri bune și rele. Să le cultivăm deci cu grijă pe primele și să le dezrădăcinăm pe celelalte.


Distribuie:

  • Facebook
  • Twitter

Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.