Boala și Medicina - Voltaire
Adăugat de: Victor Borziac

Frumoasa prințesă, care nu a auzit niciodată de anatomie, pare să fie bolnavă de „prea multă mâncare, prea mult dans, prea multe nopți pierdute", prea mult din tot ceea ce fac prea des prințesele. Probabil că medicul ei îi spune: „Doamnă, ca să fiți bine, creierul și cerebelul dimneavoastră trebuie să distribuie o măduvă alungită bine proporționată în coloana vertebrală a spatelui, până la posteriorul impozant al Alteței Voastre, și să lase ca această măduvă alungită să anime cincisprezece perechi de nervi în dreapta și cincisprezece perechi în stânga. Inima dumneavoastră trebuie să se contracte și să se extindă cu o forță întotdeauna egală, și tot sângele dumneavoastră, împins prin arterele Domniei Voastre, să circule în toate aceste artere și în toate venele de aproximativ șase sute de ori pe zi".
Sângele acesta circulă cu o rapiditate pe care nici râul Rhône nu o are, trebuie să depună în trecerea sa ceva care să formeze și să udă continuu limfa, urina, bila, lichidul seminal al Alteței Voastre, și să ofere tuturor acestor secreții plăcerea de a stropi insesizabil pielea catifelată, albă și fragedă, care, altminteri, ar fi de un galben cenușiu, uscată și ridată ca un pergament vechi.

PRINŢESA:
Ei bine, domnule, regele vă plăteşte pentru asta; aveţi grijă să puneţi toate lucrurile la locul lor şi să faceţi să-mi circule toate lichidele, astfel încât să fiu mulţumită. Vă avertizez că nu vreau să sufer, niciodată.

DOCTORUL:
Doamnă, adresaţi poruncile dumneavoastră Autorului Naturii! Puterea unică, care a pus în mişcare miliarde de planete şi de comete în jurul milioanelor de sori, și care a condus şi mersul sângelui dumneavoastră.

PRINŢESA:
Cum! Sunteți doctor si nu imi puteți da nimic?

DOCTORUL:
Nu, doamnă, nu vă putem decât lua. Nu adăugăm nimic naturii. Servitorii vă curăță palatul, dar arhitectul l-a construit. Dacă Alteța Voastră a mâncat cu lăcomie, îi pot curăța măruntaiele cu folii de cassie, mană și senna. Am o lopată acolo, și cu ea vă pot împinge ingredientele. Dacă aveți cancer, vă pot tăia un sân, dar nu vă pot da altul. Aveți o piatră în vezica urinară, v-o pot delivra printr-o dilatare și vă pot face infinit mai puțin rău decât oamenilor de rând. Vă pot tăia un picior gangrenos și să mergeți cu celălalt. Pe scurt, noi, medicii, suntem exact ca cei care smulg dinții: te scapă de un dinte rău fără să-l poată înlocui cu unul potrivit, oricât de isteți n-ar fi.

PRINŢESA:
Mă înspăimântați. Credeam că medicii vindecă toate molimile.

DOCTORUL:
Îi vindecăm cu certitudine pe toți cei care se vindecă singuri. Există în general, cu prea puține excepții, boli interne și răni externe. Natura le învinge singură pe cele ce nu sunt mortale: cele care sunt, nu găsesc resurse în nicio artă.

PRINŢESA:
Cum! Toate aceste secrete care purifică sângele, de care mi-au povestit damele mele de companie, acest balsam de viață al d-lui Le Lièvre, aceste pliculețe ale d-lui Arnoult, toate aceste pastile lăudate de cameristele lor ...

DOCTORUL:
Atâtea invenții pentru a câștiga bani și a păcăli bolnavii, în timp ce natura acționează singură.

PRINŢESA:
Dar există specifități.

DOCTORUL:
Da, doamnă, așa cum există Elexirul tinereții în romane.

PRINŢESA:
În ce constă atunci medicina?

DOCTORUL:
V-am mai spus: să spălați, să măturați, să mențineți curată casa, ce nu poate fi reconstruită.

PRINŢESA:
Cu toate acestea, există unele lucruri benefice și altele dăunătoare.

DOCTORUL:
Ați ghicit tot secretul. Mănâncați cu măsură, ceea ce știți din experiență vă stă în ajutor. Nu există nimic mai benefic pentru organism decât ceea ce digerăm. Ce medicină vă va înlocui digerarea? Exercițiul. Ce vă va repara forța? Somnul. Ce va reduce afecțiunile incurabile? Răbdarea. Cine poate schimba o constituție proastă? Nimeni. Pentru toate bolile grave avem doar rețeta lui Molière: sângerare, purgare și, dacă doriți, clysterium donare. Nu există a patrulea. Toate acestea nu sunt altceva, așa cum v-am spus, decât curățarea unei case la care nu putem adăuga un cui. Aceasta-i arta propriu-zisă.

PRINŢESA:
Nu vă lăudați deloc marfa. Sunteți un om cinstit. Dacă voi ajunge regină, ași dori să fiți primul doctor.

DOCTORUL:
Lasați natura să fie primul doctor. Ea este cea care face totul. Priviţi-i pe toţi cei care au ajuns la o sută de ani, niciunul era de la Facultate! Regele Franţei a înmormântat până acum vreo patruzeci dintre medicii săi, atât primi, cât şi consultanți.

PRINŢESA:
Aveți dreptate, sper și eu să vă îngrop.

Questions sur l’Encyclopédie, 1771.
Traducere - V. Borziac

vezi mai multe texte de: VoltaireDistribuie:

  • Facebook
  • Twitter

Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Sunt bucuros că v-a plăcut. Sper să puneți în aplicare sfaturile prețioase :)
Victor Borziac
vineri, 09 aprilie 2021


Interesant articol! Mulțumiri pentru postare, domnule Borziac!
Adina Speranta
duminică, 04 aprilie 2021