Ananursa - creaţii proprii

Creaţii proprii | Poeziile altor autori | Texte | Proverbe | Translations |

ananursaBiografie

Ana PODARU s-a născut la 27 oct. 1974, în localitatea Nicolae Bălcescu din Judeţul Bacău. Este fiica lui Alexandru şi Magda. A treia fiică din cei patru copii (Iustina, Cristina și Alexandru). Copilăria şi-o petrece la sat, mirosul cîmpului şi joaca desculţă prin ploaie îi sădesc în suflet, mărturiseşte ea, imaginea frumosului, imaginea libertăţii. Şcoala primară o face în localitatea sa, iar gimnaziul la Liceul Vasile Alecsandri din Bacău. Mama îi dăruieşte comoara cea mai de preţ a sufletului – bunătatea şi iubirea faţă de oameni – iar şcoala cu dascălii săi îi deschid sufletul către poeţii George Bacovia, Eminescu şi Adrian Păunescu. Poeziile lui George Bacovia, va spune, atârnând ca plumbul în adâncul fântânii inimii mele.
Se căsătoreşte cu Iulian si vine la Vulcan în Valea Jiului; din căsătorie rezultă fata( Larisa) si băiatul( Bogdan).
Urmează între anii Scoala sanitară Carol Davila din Petroşani în tip ce lucra la Spitalul din Vulcan Secția Pediatrie după care se transferă ca asistent medical la secția TBC- Pneumoftiziologie, secție ce se transferă ulterior la Spitalul de Urgenţă Petroşani, meserie pe care o profesează cu dăruire şi pasiune.
În anul 2014 pleacă în Marea Britanie, şi lucrează ca asistent medical la Spitalul din Crawley -Sussex Community NHS Trust ,St. Augustinian Care, Maplehurts Nursing Home-Haywards Heath și Woodlands Nursing Home-Burges Hill, Se desparte de soţ şi îşi ia fetiţa cu sine, urmând studiile în St.Pauls Catholic College din Burgess Hill începând cu anul 2014, băiatul locuind în Leeds fiind și el iubitor de poezie și artă plastică, mânuind cu pasiune tehnica grafică.
Debut editorial în poezie:
Firimituri de fericire (Ed. Inspirescu, Colecţia POEŢII SECOLULUI XXI, Baia Mare, 1014, p. 148; Prefaţă, George TERZIU, Ana Podaru sau nevoia de poezie). Cartea este lansată la Vulcan cu sprijinul autorităților locale: Viceprimarul Cristian Merișanu și Primarul Gheorghe Ile, evenimentul fiind foarte bine primit de localnici având o participare de peste 150 de oameni în incinta clădirii primăriei, cu participarea televiziunilor locale și a mass mediei, invitați speciali fiind scriitoarea Silvia Bia Urlih, a scriitoarei Daria Dalin și al edililor locali, emisiune prezentă pe Youtube la Oamenii Văii Jiului- Interviu cu Ana Podaru I și II. După care urmează :
Fluturi în infern – Butterflies in Inferno (Ed. Inspirescu, Baia Mare, 2015, prefată realizată de Liliana Terziu Boianu; ediţie bilingvă română engleză, traducere Lucia Ştefanovici, Eva Halus şi Rudolf Neumaier ; Cartea este lansată în Anglia, la Londra, la Wembley Library din Brent- cu sprijinul Adinei Maglan și al lui Cristian Stâncanu președinte- My Romania Community cu prezența cititorilor români din Londra și a autorităților locale britanice.
13 Octombrie rece. Icarii timpului (Ed. Inspirescu, Baia Mare, 2017, p. 226 ; Prefaţă, Dumitru Velea, Câteva cuvinte de pe patul de spital despre o carte consolatoare a poetei Ana Podaru, şi George Terziu, Cuvântul editorului: Ana Podaru – între căutări şi disoluţia reperelor). Cartea a fost lansata la Constanța la Biblioteca Județeană I.N. Roman cu sprijinul Asociației Astra Dobrogeană- președintă Daria Nicolae și Costin Sârbu-istoric -directorul Muzeului Militar, cu participarea a peste 120 de cititori, fiind prezente televiziunile locale și massmedia,cu prezența autoarei de poezie Liliana Liciu și a scriitoarei de peste Prut- Diana Ciugureanu -Zlatan, președinta fondatoare USELR, localitate unde a participat la emisiunea Cultura pe Coordonate din cadrul TV Litoral, emisiune realizată de istoricul Enache Tușa, fiind prezente la eveniment și alte asociații dobrogene.
Volumele de poezie ale Anei Podaru pot fi găsite în librariile din Londra, Biblioteca Din Nicolae Bălcescu-satul natal, Biblioteca Șansa din Vulcan și Biblioteca Colegiului tehnic din Vulcan, Biblioteca Județeană I.N.Roman din Constanța și în format ebook pe Librăria online.

Debut publicistic cu poezie: Prima apariție a fost în ziarul Națiunea coordonată de redactorul Romeo Tarhon, urmând alte reviste și Antologia ,,Iubirea dincolo de vis''2014 coordonată de Fondatoarea grupului literar,, Popasuri culturale Românești'' -Silvia Urlih-scriitor, dar sufletul ei rămâne în revista Banchetul coordonată de scriitorul redactor șef Dumitru Velea (care-i netezește pașii în literatură fiindu-i și mentor) Anul I, nr. 1+2+3, 2016, p.86-88, revistă al cărui redactor este şi publică poezie număr de număr.
Ana Podaru este prezentă și în ,,Antologia Unghenenilor'' de peste Prut coordonată de Profesorul, scriitor Victor Cobzac- 2017, Antologia ,,Iubiri înrourate'', coordonator Liliana Liciu- 2017, Antologia ,,Nomazii Speranței'', - Coordonator Elena Volcinschi 2017, Antologia, Antologia prieteniei vol.II, coordonator Mirela Minuța Alexa-2017, Antologia ,,Sub zodia poeziei'', coordonator Izabela Tănase-2017, Antologia pentru civilizația creștină- ASCIOR -2017- coordonator Nicolae Mușat.
Publică poezii pe reţelele de socializare, facebook, în diferite grupuri literare, reviste şi publicaţii online, unele poezii i-au devenit recitaluri: pe Youtube poate fi găsit recitalul Nataliei Pintea, iar unele dintre ele i-au devenit cântec, Plouă în suflet, cantautor Florin Ţuţuianu, Spune-mi ceva- cantautor Andreea Dobre, Mama- cantautor Sergiu Pârvulescu. Popeziile sale sunt bine primite şi comentate în Cenaclul Poetic Schenk, poeziile ei fiind prezente și pe alte platforme literare online- Confluente Literare, Amprentele sufletului, Ecreator, Arhiva Literară, Grai Românesc etc. Reviste precum Impact- coordonat de redactorul Vali Nițu, Revista Eminescu, Revista Agero-Stuttgard, Revista Orizonturile bucuriei, Revista Eminesciana coordonată de Lucian Hetco, Radio Metafora-platformă internatională, Revista Agora Literară, , Revista ,,Sintagme Literare''nr. 5 Septembrie 2017-revistă fondată de Geo Găletaru, Revista Roua Stelară- Chișinău2017...etc, poeziile ei fiind recitate pe radiourile online: Radio Enigma, Radio Bluegreen, Radio Prietenia, Radio Vis de taină, Radio Poema, Radio Romantic etc.

Critică: Prefeţe la volumele publicate, de George Terziu, Dumitru Velea; cronici ziare: Ion Olteanu, Firimitura de poezie, în Ziarul Văii Jiului, din 2014 ; Mirela Stângă: ZIUA de Constanța, Cu titlul,, Încă odată mi s-a comfirmat ca dobrogenii sunt oameni de ispravă'' , 17 martie 2017 ; interviuri în diverse publicaţii şi posturi de televiziune, Petroşani, Constanţa.

Premii:Diplomă de excelență pentru talentul literar deosebit- Editura Inspirescu și alte premii oferite de grupurile de poezie online, Premiul Ion D. Sîrbu pentru poezie acordat de Fundaţia Culturală Ion D. Sîrbu Petroşani, pentru volumul Ţipătul lebedei-Cad îngeri din icoane, 2017.
Premiul Editurii-Contraste culturale, 2017-,,Concursul Internațional de poezie ,,Sub zodia poeziei 2017''.

Este membru al Uniunii Scriitorilor Europeni de Limba Română-USELR din anul 2017.

Interviu cu Ana Podaru - Cronica Văii Jiului de Ileana Firțulescu
Înaintea evenimentului lansării volumului de debut Firimituri de fericire din data de 27 octombrie 2014- Vulcan
,,În interviul pe care ni l-a acordat Ana Podaru, vorbește despre sine și nu prea. ,,Se ascunde''... după metaforă, pentru a nu părea că se lamentează și explică griul simțămintelor predominante spunând și ,, asta-i viața!''dar accentuează deschiderea și optimismul.
,,Acasă este acolo unde ești împlinit, iar Dumnezeu a dat pământul ca să fie locuit de oameni''
De când scrii poezie și de unde stilul pe alocuri accentuat de tristeți, de melancolii în tonuri gri? E vorba de trăiri sau de situații ce par pentru tine pecetluite?Ileana Firțulescu
...,,Lumea spunea că le trezesc emoții puternice la citirea versurilor mele, până la plâns...Nu asta este intenția mea. Dar mi-am spus, de ce să nu scriem și despre trăirile dureroase din viață. Poezia în esența ei transmite mesaje. Universul nu este creat doar pentru soare și lună, avem și ploi și furtuni. Sentimentele umane nu sunt numai iubire și fericire. Trăim și dureri mistuitoare. Natura are și ea povestea ei. Ființele vii, oamenii și animalele suferă sau se bucură. Adevărat că noi avem puterea de a naște trăiri pozitive sau negative, că noi suntem In și Yang, de ce să nu scriu ceea ce pot descrie intens?'' Ana Podaru 16 octombrie 2014(fragment)
Ziarul Văii Jiului 28 Octombrie 2014
Cei care nu au cunoscut-o pe Ana Podaru ...Au avut-o în fața ochilor ieri...( la lansarea volumului Fluturi în infern). Vă asigur că au fost zeci de ochi ațintiți spre ea, fiindcă sala de ședință a fost plină- plină, iar cuvintele care s-au spus despre ea au fost dintre cele mai alese. Dar nu spre a o măguli, ci pentru a-i mărturisi că versurile cuprinse în volumul ,, Firimituri de fericire'' sunt asemenea ,,unui cocon ieșit dintr-un vierme de mătase. Sunt ca un fluture eliberat din găoacea sa, spre o lume care o primește cu brațele deschise''. Aceste cuvinte frumoase i le-a spus uitându-se la ea Daria Dalin- scriitor și poet prezent la eveniment.(Fragment)
Gheorghe Olteanu

- - - - - - - - - - -