"Despre perfecţiune"
Adăugat de: th3mirr0r

"Sentimentul scrisului l-am avut odată și l-am părăsit, și am să vă mărturisesc de ce am părăsit sentimentul scrisului. Prefer nopți îndelungi să gândesc versuri și după aceea să le dictez soției mele, brusc. De ce? Pentru că Guttenberg a repezit toate cuvintele pe un plan, ori cuvintele sunt în spațiu. Exact ca Niels Bohr care a desenat schema atomului pe un plan dar atomul este în spațiu, cuvintele sunt spațializate, ele nu sunt ca acestea moarte, ele sunt vii, între mine și tine, între mine și tine, între mine și tine. Ele au viață, ele sunt spuse, se spațializează și sunt receptate. Evident după ce cuvântul mi-l scrie soția mea mă uit cu ochiul rece și-l îndrept. Dar nu îl scriu cu ochiul rece pentru că știu de șapte ori limba română, sunt poliglot de limba română, și știu de douăzeci de ori limba poezească și am tendința de a o perfecționa, de a o face lucioasă, de a o face perfectă. Ori perfecțiunea nu are de a face cu arta. Am și scris odată, că după ce faci un cub perfect trebuie să-i zdrobești un colț ca să se mire toți de ce nu e perfect acel cub, ce perfect ar fi el dacă nu ar avea zobit un colț. Căci dacă el ar fi perfect nimeni nu l-ar băga în seamă. Perfecțiunea nu atrage atenția!"


©Nichita StănescuDistribuie:

  • Facebook
  • Twitter

Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Nichita a fost si este un mare filozof...:) Poeziile lui te inalta ...deschid noi sensuri banalului ...o simpla frunza este un univers . Daca il vezi , il poti simti . El doar ti-l arata !

El , asa cum spunea : " a intunecat intunericul ca sa deschida poarta luminii " ....:)

Cu mare respect pentru cel ce spunea ca " poezia nu se scrie cu cuvinte " ...
Adina Speranta
miercuri, 02 septembrie 2015


Andrei > asa ajung si eu la o concluzie, dovedita, de altfel: cum ca Nichita, a fost un foarte bun filozof. Gandirea sa este una in perspectiva...

Th3Mirr0r
th3mirr0r
luni, 31 august 2015


Foarte interesant! Ma incita la meditatie...
andreionthepoetry
luni, 31 august 2015


da,ai dreptate!
danab
sâmbătă, 29 august 2015


Dana > facem o paralela la Paler, cu "Paradoxul zilelor noastre". Oamenii tind catre o perfectiune[si uneori dupa propria inchipuire a ce ar defini-o], insa, atractia principala este asupra imperfectiunii. Daca studiem principiile dinamicii si magnetismului[fie ca apelam pana si la Newton ori poate Mesmer], realizam ca asa este.

Th3Mirr0r
th3mirr0r
sâmbătă, 29 august 2015


"Perfectiunea nu are de a face cu arta"...
m-a uimit acest adevar...

"Perfectiunea nu atrage atentia"
si totusi..ne place sa privim lucrurile perfecte..
danab
sâmbătă, 29 august 2015