Foșnește noaptea - Adina Speranta
Poezie adăugată de: Adina Speranta

    miercuri, 13 noiembrie 2019

În goana cerbilor de fum prin lăstărișul adormit
Se-aude foșnetul marin al scoicilor ce-au răsărit.

Pe sub arcada luminată de pitorescul ochi de foc
Se-adună umbrele în ceată bătând solemn pasul pe loc.

În depărtări, un vârf de munte îmbracă haina de-ntuneric,
Pădurile șoptesc sinistru un repertoriu alegoric.

Pe fruntea unui râu de smoală ce-și plimbă trupul printre stânci
Se oglindesc, (a câta oară?), copacii adormiți din lunci.

O întristare pasageră, un freamăt creator nocturn,
E noaptea visului vremelnic de sub copitele de fum.

adina v.

13.11.2019vezi mai multe poezii de: Adina Speranta
Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Nu m-ai înțeles, Florian :)
Mă refeream la ce anume se promovează în chiar mediile literare. Nu uita de premierea Medeei Iancu, acesta este cursul încurajat al poeziei de azi. Nu știu cum să îți trimit link pentru a demonstra la ce m-am referit :)

Nici eu nu sunt așa strictă cum par, poate :) Contează mai mult ce spune un poet, decât cum spune, forma mereu se poate perfecta. Dacă nu există acel spirit poetic, degeaba scrie cineva. Există însă pentru toți un palier rezervat.
Eu aștept mai mult de la poezie, e adevărat :)
Însă strictețea tehnică e în subsidiar.
Cum să-ți spun? O poezie corectă tehnic rămâne poezie, dar eu pot să nu o consider așa pentru că nu îmi spune nimic nou, nu îmi transmite, dar tehnic, e poezie.
Pot să apreciez enorm o postare care nu întrunește regulile de tehnică, dar îmi transmite mult. :) Asta, repet, dacă ne referim la versul clasic, numai acolo putem vorbi de tehnică. Evident, estetica mea nu coincide a altora, așa cum e valabil și reversul. E marele adevăr demonstrat de Călinescu, numai din punct de vedere tehnic pot fi instituite reguli. Estetica este pur personală. :)
Cu drag, scuze că răspund abia acum :)
Adina Speranta (autor)
marţi, 26 noiembrie 2019


Vezi, Adina, eu unul am norocul sau nenorocul de a fi ceva mai putin pretentios decat tine in privinta celor care scriu versuri: dupa ce citesc textul foarte bun al cuiva, indiferent cine ar fi, incep deja sa il consider cu adevarat un poet. Probabil ca e foarte gresit ce fac, insa nu imi pasa de ce spun ceilalti in aceasta privinta. Practic, indiferent ce a scris in trecut respectivul/respectiva sau ce urmeaza sa mai scrie, acea parere buna lasata nu imi poate fi schimbata in rau, ci doar intarita. Se intampla ca in cazul acelor formatii de muzica care, desi au doar o singura melodie in repertoriu, devin, prin deosebita valoare a respectivei melodii, niste clasici. Eu unul, nu simt lipsa acuta de poezie buna atunci cand ma apuc sa mai paginez ce scriu contemporanii. Da, probabil ca la un moment dat va aparea si un "The Beatles" printre scriitorii nostrii, sau poate nu, insa indiferent ce va fi, sunt sigur ca nu voi astepta acea sosire lamentandu-ma prea tare, ci delectandu-ma, eventual, cu o Sinéad O'Connor...
florianruse
miercuri, 13 noiembrie 2019


Dragă Florian, mulțumesc pentru vizita frumoasă și apreciere. Sincer, am vrut să fie o elidă, dar se pare că am depășit limita impusă de reguli care se referă la doar 4 distihuri și bineînțeles, cum eu iubesc asonanțele, nu am realizat o elidă corectă. (nu mă atrag rimele facile)
Legat de Emin... Azi, da , totul se bazează pe notorietate. Cu cât faci mai multe valuri cu atât ești mai cunoscut, și deci ușile ți se deschid de te uimești ce mare poet ai devenit peste noapte. :))
Se scrie oriunde și oricum, se evită lucrările de întindere mare pentru că butonatorii de androide nu au timp între două stații, înghesuiți în metrou , să citească mai mult de câteva rânduri. Evident, Scrisorile lui Eminescu nu ar fi avut nicio șansă azi din acest motiv.
Dar...DAR! Eminescu a cizelat continuu poeziile sale, niciodată nu a fost mulțumit de forma lor, ce s-a publicat a fost fără voia lui, ori postum. Numai Luceafărul a fost perfectat zece ani! Știi că a aruncat cartea cu poeziile sale când a luat cunoștință de ea? Îi scria Veronicăi că încearcă să repare dezastrul, că are o rupere de ritm într-un vers etc...
Valoarea poeziilor sale este și astăzi mult prea sus ca să poată fi atinsă. El a îmbinat filozofia, istoria, revolta, gingășia cu Poezia. Cine mai studiază astăzi Imnele vedice, cine mai studiază vechii filozofi? Și să nu uităm ce facilități avem azi, cât de repede găsim tot ce dorim pe net. Putem înțelege ce muncă a depus marele Eminescu numai prin această paralelă. Dar la el era pasiune, era dorință de a ști, de a cunoaște. Ce să așteptăm de la paiațele de astăzi care cred că au scris o poezie după ce au înșirat trei rânduri? Să nu crezi că mă elimin din ecuație :))
Sunt convinsă că și astăzi spiritul lui ar fi strălucit, ce a scris el se studiază în școală nu atât de mult pentru că e vorba de Eminescu, dar el a fost perfect, înțelegi? Poezia are bazele în ce a scris Eminescu!
Spuneam cândva că doar cine cunoaște regulile versului clasic (pentru că vorbind de Eminescu, vorbim de poezia clasică în ce privește forma, fondul este și va fi mereu modern) poate înțelege cu deplinătate valoarea lui poetică!
Florian, astăzi asistăm la o bătaie de joc a poeziei, în cele mai multe cazuri, nu vreau să generalizez. Eu am acces în diverse spații de poezie și mă crucesc de traseul impus de neștiință, de indolență și orgoliul de a fi poet fără a avea o bază tehnică și un dram de talent. Lupta e pierdută :)) Azi, da, notorietatea te face poet! Și adevărații poeți se pierd sub tăvălugul epigonilor sau renunță să mai scrie. Pam, pam!

P.S. Amatorilor de scandal le specific că nu fac nicio referire la membrii acestui site, în fond destul de onorabili.

Cu drag, Florian! :)
Adina Speranta (autor)
miercuri, 13 noiembrie 2019


Imi place aceasta imagine a valorilor de azi (pare ca despre asta e vorba...) :)
In general nu prea las comentarii poetilor care scriu mai mult sau mai putin voalat despre poeti, insa acest text, in opinia mea, ti-a iesit de minune.
Totusi ma intreb daca, prin absurd, Eminescu s-ar fi nascut in vremurile de acum, ce sanse ar fi avut sa ajunga in manualele scolare? Oare mai e posibil sa atingi o astfel de notorietate in vremurile de acum, intesate de internet, telefoane inteligente, televiziune, fosti si actuali poeti precum si actualii cititori?
florianruse
miercuri, 13 noiembrie 2019