Cântec spiritual - Georg Trakl
Adăugat de: Adina Speranta

Semne, rare broderii
Vopsesc florile din straturi.
Al Domnului Albastru suflul bate
În a grădinii sală
Vesel.
Din vinul sălbatic o cruce se ridică.

Ascultă cum în sat e bucurie,
Grădinarii pe pereți pictează,
Tacit o orgă sună,
Cântecu-l amestecă în aurita strălucire,
Sunet și strălucire.
Iubirea binecuvântează pâinea și vinul.

Și fetele vin tot acolo
Și cocoșul cântă ultima oară.
Putredă o grilă merge-ncet
Și în trandafirii rozarii-n rânduri,
Roșii trandafiri se-nșiră
Albă și frumoasă se-odihnește Maria.

Cerșetorii acolo la bătrâna piatră
Par morți în rugăciune,
Un păstor merge din deal
Și un înger cântă-n grove,
În apropierea lor
Merg copiii la culcare.

traducere Christian W. Schenk

Comentariul traducătorului

Titlul „Cântec spiritual" este aici programatic. Sunt prezentate numeroase simboluri și elemente religioase: „cruce", „orgă", „pâine și vin", „rozarii", „Maria", „rugăciune", „înger".
Că nu este vorba numai despre religia convențional ne clarifică versul introductiv, există „Semne, rare broderii" discursul care schițează o grădină cu flori. „Al Domnului Albastru suflul bate": acest text este ales sub un semn monoteist, dar acest „Dumnezeu" ar putea vorbi și din straturile de flori.
„Albastru" este aici culoarea religioasă centrală a lui Trakl. O comparație cu „Întoarcerea acasă" confirmă acest lucru ca de altfel și într-un poem mult mai târziu al lui Trakl, unde găsim „Răcoare albastră / Suflă noaptea în vale, / Credință, speranță!".
Cadrul spiritual-religios creează un loc idilic-rural, cu sunete moi, cu flori, la coasă. Că ar putea fi duminică, deși duminica nu se lucrează, mai ales în apropierea bisericii în timpul unei slujbe, este puțin probabil. Dar nu poate fi nici o zi normală de lucru, pentru că în sat pare a fi o sărbătoare: „Ascultă cum în sat e bucurie”. Trebuie să ne gândim la o situație reală lirică - sau doar la o bază lirică descriptivă sau, poate Trakl proiectează baza unei situații complet autonome izvorâte din imaginația sa? Pentru ambele interpretări există argumente. Indiferent de interpretare, surprinzător este faptul că narațiunea prezintă fracturi ciudate, fisuri ascunse. Astfel „cocoșul cântă ultima oară" - care amintește de trădarea lui Hristos. Maria se odihnește în „Roșii trandafiri", adică o nouă înmormântare? Sau Mama lui Hristos este reprezentată prin rugăciunea rozariului? „Cerșetorii acolo la bătrâna piatră / Par morți în rugăciune". Imagini din apropierea morții și a exodului, care pun sub semnul întrebării modul în care ar trebui să ne imaginăm situația senină, în mod explicit iubitoare, care este schițată în primele două strofe.
La nivel formal efectele ecoului sunt proiectate în fiecare strofă în câte un vers intermediar. Aceasta oferă parcă un „cânt" alternant între preot și credincioși.
În ceea ce privește conținutul, sunt abordate și alte motive muzicale, ca de exemplu în ultima strofă: „Și un înger cântă-n grove”.

Christian W. Schenk

din volumul Georg Trakl, Versuri, traducere Christian W. Schenk, editura Timpul, 2018vezi mai multe poezii de: Georg Trakl
Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.