Plimbare de seară - Georg Trakl
Adăugat de: Adina Speranta

Intru adânc în noapte
Iar vântul fuge cu mine:
Și fermecat de raze în șoapte
Simți ce se luptă cu tine!

O voce moartă, iubită, sunetul
Vorbește: săracă-i a inimii tăcere
Uită, uită ce-ți tulbură sufletul
Viitorul fie-ți durere!

traducere Christian W. Schenk

Comentariul traducătorului

Textele adunate de Trakl în 1909 conțin un număr extrem de mare de poezii, cu două strofe de câte patru versuri fiecare. Din moment ce Trakl nu intenționase ca aceste texte să fie publicate, iar forma lor nu mai apare în lucrările ulterioare, acestea pot fi clasificate drept opere mai puțin semnificative ale tânărului poet. Cu toate acestea, „Plimbare de seară" este considerată ca fiind un exemplu succint al poeziilor sale.
Printre altele, textul se distinge prin faptul că aici găsim un indiciu important cu privire la modul în care poate fi înțeles liricul „Tu” la Trakl. Ambele strofe ale poemului de față arată o juxtapunere caracteristică: „Eu" și „Tu".
De ambele dăți „tu" este vorbitorul însuși, adresat de o a treia persoană, în prima strofă „vânt", în a doua strofă „o voce moartă". Acest lucru devine explicit prin introducerea celor două puncte anunțând vorbirea directă.
„Cum totul pare a fi atât de bolnav", este versul pe care-l citim în poemul lui Trakl „Primăvară veselă". Aici, în „Plimbare de seară", este vocea unei iubite moarte care îi evocă vorbitorului („sunetul... care... vorbește") un mesaj analogic. Legătura dintre „fie-ți" și „durere" găsește în prima strofă un complement conceptual cu salutul vântului către ego: „Săracă-i a inimii tăcere". Aceasta evocă imaginile ocultismului, în special teosofia bine-cunoscută de Trakl, doctrina „vălului iluziei" existenței lumești (în hinduismul "Maya") și conceptul creștin de „a deveni", ca un proces dureros de dezvoltare.
Poetul expresionist August Stramm a publicat un poem în 1914 intitulat de asemeni „Plimbare de seară". O referință la textul lui Trakl nu se poate recunoaște.

Christian W. Schenk

NOTĂ

1 STRAMM, AUGUST ( 1874 – 1915) – poet german și autor dramatic, considerat unul dintre primii expresioniști. A făcut parte, de asemeni, din armata germană și a murit în timpul luptelor din Primul Război Mondial.

din volumul Georg Trakl, Versuri, traducere Christian W. Schenk, editura Timpul, 2018



vezi mai multe poezii de: Georg Trakl




Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.