Ion Scriba - creaţii proprii

Creaţii proprii | Poeziile altor autori | Texte | Proverbe | Translations |

Ion ScribaIon Scriba s-a născut la data de 3 noiembrie, 1941, în orașul Pașcani.

Prefață semnată de Gavril Veronica -- IAȘI

Ion Scriba este un poet filozof care a publicat cinci volume de poezie. Trei dintre ele sunt adunate într-o colecție de poezie filosofic- spirituală numită DIVINA FANTEZIE. Divina Fantezie cuprinde ”Cosmiada”, ”Scribtura Profana” și ”Iubind în legitimă apărare” publicate în 2018 la Editura ”Izvorul Cuvântului” și un volum adiacent de sinteză ODISEEA SPIRITULUI -- 2020. Încă din primul volum, l-am descoperit pe Ion Scriba cu o gândire genială transpusă prin versuri de o fantezie uimitoare. Deși simplu muritor ba chiar poet necunoscut, scrie de parcă o face de milenii intregi, de parcă a fost el însuși martor la Facerea Lumii. In opera sa, Ion Scriba reușește să completeze Geneza prin detalii mirifice. Treptat, reușește să dezvăluie cu simplitate și profunzime Adevărul Cosmic.

Ce-i nou, din Vechi se zămislește
E geniu cel care pricepe
Acest sfârșit ce-abia sfârșește
Și-un început pân-a nu-începe:

Iubire, Spune morții: Nu!
Fiți genii - Tu și Tu și Tu!!! (Fiți genii).

După ce i-am cunoscut pe Eminescu, Bacovia, Stănescu, pe Alecsandri, aveam impresia ca nu mai este nimic nou de descoperit in poezie. Pentru că noi cititorii,suntem mereu în căutare de nou, de extraordinar. Dar pentru mine exact asta a fost Ion Scriba - extraordinar. Nu neapărat nou, pentru că adeseori m-a dus cu gândul la Einstein, la Newton, la Eminescu, la Platon și la multe alte personalități cunoscute care au uimit prin ințelepciune si genialitate. Însă Ion Scriba înglobează filosofie, poezie, emoție și știință într-un singur vers. Ion Scriba are un talent înnăscut de a scrie despre tainele universului și cerului, despre sensurile de dincolo de viață și efemeritate. Face referire cu ușurință la Adevarul Cosmic și esența Divinității și relevă dramatismul itinerariului existențial prin neputința sa de a-și depăși condiția. Singura salvare a omului este Iubirea. Singura cale pentru a-și domoli setea de Absolut este Iubirea:

Că-n Galaxie și în Soare
Stau forțe gata de război
Dar cât iubirea stă-n picioare
Nu va cădea cerul pe noi.

Prin versurile lui Ion Scriba explorăm lumi profund existente în conștiința umană dar atât de necunoscute. Uneori avem nevoie de o trezire spirituală, de o conștientizare vie a sinelui nostru divin pentru a deveni ceea ce mereu am fost - Oameni mai presus de oameni,
astfel încât să ne reașezăm pe această treaptă a existenței vertical și dezmărginiți. Ion Scriba ne invită totodată să renaștem dintr-o moarte a Spiritului și să privim lucid, cu al treilea ochi in frunte Adevărul, Sensul și Iubirea.

”Tot cea ce nu privește Absolutul nu mă interesează”. -- (Mallarme)
*****

Vlogger Gavril Veronica -- IAȘI

- - - - - - - - - - -