Things that might have been - Jorge Luis Borges
Adăugat de: Gerra Orivera

Mă gândesc la lucrurile care ar fi putut să fie şi nu au fost
La tratatul de mitologie saxonă pe care Beda nu l-a scris
La opera de neînchipuit pe care Dante ar fi întrezărit-o,
Corectându-şi ultimul vers din Divina Comedie.
La istoria fără seară a Crucii Sudului şi la seara cucutei
La istoria fără chipul Elenei.
La omul fără ochii ce ne-au fost daţi de lună.
La cele trei zile din Getysburg şi la Victoria Sudului.
La dragostea pe care n-am împărtăşit-o,
La nesfârşitul imperiu pe care wikingii n-au vrut să-l fondeze
La pământul fără roată sau fără trandafiri.
La opinia lui John Donne despre Shakespeare.
La celălalt corn al Unicornului.
La pasărea fantastică din Irlanda ce se află în
acelaşi timp în două locuri.
La copilul pe care nu l-am avut.vezi mai multe poezii de: Jorge Luis Borges
Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Da iubiita, ar putea fi una din explicații! Nu singura... Nu știu ce blocaj au avut elevii clasei aceleia..... dar..... Se uită că ea era totuși fiica lui Zeus, deci fără îndoială avea și niște atribute divine! Iar cum s-a spus că era cea mai frumoasă pământeancă - ține de abc-ul elementar că numai cineva cu un magnetism interior extraordinar de puternic (ceva mai mult de o charismă puternică), acele prezențe hipnotice care te copleșesc total - putea să fascineze o lume întreagă... Și când cineva are o astfel de putere magnetică, nu are nici o importanță (creierul nu înregistrează) detaliile unui chip, trup, ptr. că nu acelea țin sub hipnoză masele, ci câmpul ei energetic. Yoghinii ți-ar spune că avea activate puternic cheakra 2 (a sexualității) 4 (a iubirii) și 5 (a creației și unificării spațio-temporale0 care oferă magnetism persoanei! Apoi, în calitate de fiică a lui Zeus probabil moștenea acel polimorfism al zeilor care le permitea să ia orice chip vroiau! De aceea ea nu avea nevoie de un chip - pentru că le avea pe toate! Și când cineva are magnetism - aura lui este atât de strălucitoare încât în memoria sufletului tău se înregistrează doar emoția nu și fotografia.... Și apoi - de ce te agăți de o formă fixă (care respiră moarte) când filozofia ezoterică a lumii numește REALITATEA PALPABILĂ drept MAYA, adică ILUZIE! Realitatea de dincolo de - este mult mai adevărată! Cu siguranță ai întâlnit în viață persoane zise urâte dar care aveau un caracter excepțional cu care stând de vorbă îi vedeai cum se transformau ca sub machiajul unui profesionist talentat! TRANSFIGURAREA e un atribut al oamenilor care nu-și dorm viața și pătrund în veșnicie neacceptând granițe și ziduri!.......... Cam asta despre ”chipul fără chip”.........
Te îmbrățișez, draga mea!
Gerra Orivera
miercuri, 15 iulie 2015


Scumpa Gerra , mii de multumiri pentru postarile lui Jorge Louis Borge !
A imbinat realul cu fantezia ...:)
Am sa ma leg de un singur vers , si am sa povestesc ceva ...
"......la seara cucutei
La istoria fără chipul Elenei."

Se refera , evident la mitologia greaca. Am mai pus intrebarea daca se stie de ce Homer nu a descrisa fizic pe Elena ...pentru ca aceasta este realitatea...nici el , nici Euripide , nu au dat detalii legate de infatisarea ei ...cel mult au spus despre cositele ei ...in rest doar ca era foarte frumoasa! Troienii , desi erau maniosi ca din cauza ei aveau de suferit si chiar erau porniti contra lui Priam...cand aparea ramaneau muti de admiratie in fata frumusetii ei . Aceasta frumusete este descrisa prin aceasta perceptie ...a efectului asupra celorlalti! Dar nu se specifica daca era blonda sau bruneta , ce culoare aveau ochii ei , daca era inalta sau scunda etc....De ce ?
Aceasta intrebare a fost pusa la facultatea de filologie la un examen
( facultatea de filologie din Grecia ) :)...si NIMENI nu a stiut raspunsul .
Ulterior, profesorul le-a spus ca Elena nu este descrisa fizic deoarece fiecare barbat are propriul IDEAL de frumusete , unii considera ca cele mai frumoase sunt blondele , altii ... brunetele , fiecare are anumite preferinte legate de culoarea ochilor etc ...:)....

Deci , astfel , fiecare isi poate imagina cum arata Elena in concordanta cu prototipul propriu al idealului de frumusete feminina:)

Stiu asta de la un elev al acelui profesor :), actualmente profesor de limba greaca , specializat in mitologie , cu care de multe ori am avut discutii extrem de interesante. :)

Te imbratisez ,Gerra , si ma iarta ca m-am intins la ''vorba''...:)
Adina Speranta
marţi, 14 iulie 2015