Scrisoare de mulţumire - Mihai Eminescu
Adăugat de: th3mirr0r

[Iași, în 4/16 noiembrie 874]


 


 


“Stimatul meu Domn,


După primirea întâiei dv. depeșe am voit să plec acasă, însă, fiind atunci membru al unei comisiuni examinătoare care nu poate aduce nici o hotărâre decât numai în complet fiind, o împrejurare ce exclude posibilitatea unui concediu, am trebuit să rămân aici până ce concursurile supuse judecărei noastre s-au sfârșit.


Depeșasem acasă, dar nu primisem nici un răspuns, ceea ce mărea încă neliniștea mea. În fine, obținând un congediu de 5 zile, am plecat, spre a găsi casa în dezordinea cea mai mare. E drept că, ajuns la Botoșani, v-am depeșat la Berlin (unde nu mai erați, după cum am putut vedea în urmă) că în cel mai scurt timp posibil vă voi trimite de cât voi putea dispune. Însă, mergînd la țară, nu l-am găsit pe tată-meu acasă. El plecase la Praga, unde două surori ale mele, venind din Teplitz, se-mbolnăvise de typhus, așa încât nici a scrie nu putuse în curs de 5 săptămâni de zile, așa că tata le crezuse rătăcite cine știe unde pin lume. În vremea cât fuseseră la băi cheltuise mai mult de trei mii fiorini, care sumă reprezintă venitul total al bătrânului meu de doi ani. El însuși era pe drum, deci nu știam nici unde să-i adresez o depeșă. Întors în Iași, n-am mai auzit de-atunci nimic de-acasă, deși am scris de mai multe ori. Revenind aici, am găsit depeșele ce mi le-ați fost trimis din cale și în urmă am primit și epistola în care-mi descrieți pe larg starea fratelui meu. La moment nu puteam scrie nici acasă, căci epistola ar fi găsit-o pe mama singură și i-ar fi cauzat o supărare cumplită, fără ca, cu toate acestea, să poată ajuta ceva. Deci am scris abia când puteam presupune că tată-meu a revenit


N-am știut ce să vă răspund și nu știu nici astăzi. Deși de-atunci am văzut pe d.ministru de Culte și mi-a pomenit de incidentul din Berlin, totuși pare a nu fi având nici o sumă disponibilă pentru a veni în ajutor. Afară de aceasta e și drept că statul nu poate fi privit de-o instituție de binefacere privată, și numai din puntul de vedere cumcă parte mare din capitalurile de cari dispune au o origine menită la asemenea întrebuințare ar putea să justifice o cerere în acest sens. Eu însumi am un salariu de 53 taleri (200 l.n. ) și altfel nici o avere pe baza căreia aș putea face un împrumut. Știți ce va să zică a trăi într-un oraș românesc cu o sumă ca aceasta, unde nu există nici un mijloc soțial pentru comfortul amploiatului mic. Aicea trebuie să fii sau în rândul proletariatului orășenesc, sau în rând cu oameni cari au și avere privată. În această privire sunt chiar Bucureștii mai de preferat. În vremea din urmă am mai căpătat și o aprindere la încheietura piciorului, care se vindică foarte încet și e foarte dureroasă. Astfel mă mișc abia și totuși trebuie să-mi caut de serviciu și să dau lecții în Institutul Academic,  în care înlocuiesc pe Xenopol  în cursul de logică. Nici manual tipărit nu există, așa încât, chinuit de neliniște sufletească și durere fizică, trebuie să și lucrez la o scriere care cere toată liniștea și o concentrare a cugetărei de care mai nu sunt capabil în împrejurările de față.


Vă rog mulțămiți din partea mea domnului ministru pentru bunăvoința nemărginită ce a arătat-o și cu această ocazie. Mă tem că nu voi fi niciodată în stare să-i pot fi atât de recunoscător pe cât mă simt îndătorat la aceasta.


Chiar acuma voi scrie și acasă și sper că, de unde este de unde nu-i, vor trebui să se realizeze mijloacele pentru întreținerea nefericitului meu frate. Îndată ce voi avea răspuns și bani — căci vă asigur că nu voința, ci putința lipsește — va voi trimite cât voi putea. Doamnei Lange îi scriu asemenea să îngăduie.


Vă doresc tot binele cu putință și, rugându-vă să spuneți salutările mele surorei d-voastre, rămîn al d-voastre devotat M. Eminescu


 


NB. Întâia dv. depeșă a fost greșită în text prin serviciul telegrafic. Până la scrisoare n-am știut nimic de alienațiune.”


 


 


Scrisori de familie sau despre familie


 


De la Iași


 


[lui Ioan Al. Samurcaș, în 4/16 nov. 1874]


 


©Mihail Eminovici(Eminescu)


vezi mai multe texte de: Mihai EminescuDistribuie:

  • Facebook
  • Twitter

Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.