M-am dus să văd numai cu duhul - Mihail Sadoveanu
Adăugat de: th3mirr0r

 


"Dacă ar fi să regret că nu am venit mai devreme pe lume, aş face-o doar pentru că nu am apucat să-i cunosc pe cei doi români în care Dumnezeu a turnat har din belşug: autorul "Luceafărului", Eminescu, şi pe cel al "Baladei pentru vioară", Porumbescu."

"Am stat cu mine însumi, trudindu-mă să desleg întrebările fără răspuns. E nevoie pentru asta de tăcere şi singurătate. Desfăcându-mă de tot ce atârnă şi întunecă, m-am dus să văd numai cu duhul."

"Nu cunosc altă libertate pentru oameni şi popoare decât cultura. Nici libertatea de a trăi în prejudecăţi şi în privilegii, nici libertatea de a te folosi de munca altora, nici libertatea de a nu face nimic, nici libertatea de abuzuri lângă suferinţa obştească nu le socotesc libertăţi."

"Sunt cărţi şi cărţi. Unele sunt destinate pieirii chiar dintru început, căci nu-s lumină din lumina umanităţii. Altele au destinul să supravieţuiască atât cât va mai fi om trăitor sub soare. În acestea se cuprind aspiraţiile şi idealurile generaţiilor, acestea sunt moştenirea noastră cea bună şi nepreţuită; primele au putut dura într-o lume de rău întocmită, au putut suporta nefericirile, nădăjduind..."

"Ţara nu se serveşte cu declaraţii de dragoste, ci numai cu muncă cinstită şi, la nevoie, cu jerfă. Nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic şi conştient. Munca cinstită, viaţa curată, iubirea de semeni, împletirea datoriilor pe care le avem - adică faptele - aceasta înseamnă patriotism şi nu vorbe deşarte."

©Mihail Sadoveanu

"Dacă ar fi să regret că nu am venit mai devreme pe lume, aş face-o doar pentru că nu am apucat să-i cunosc pe cei doi români în care Dumnezeu a turnat har din belşug: autorul "Luceafărului", Eminescu, şi pe cel al "Baladei pentru vioară", Porumbescu.""Am stat cu mine însumi, trudindu-mă să desleg întrebările fără răspuns. E nevoie pentru asta de tăcere şi singurătate. Desfăcându-mă de tot ce atârnă şi întunecă, m-am dus să văd numai cu duhul.""Nu cunosc altă libertate pentru oameni şi popoare decât cultura. Nici libertatea de a trăi în prejudecăţi şi în privilegii, nici libertatea de a te folosi de munca altora, nici libertatea de a nu face nimic, nici libertatea de abuzuri lângă suferinţa obştească nu le socotesc libertăţi."
"Sunt cărţi şi cărţi. Unele sunt destinate pieirii chiar dintru început, căci nu-s lumină din lumina umanităţii. Altele au destinul să supravieţuiască atât cât va mai fi om trăitor sub soare. În acestea se cuprind aspiraţiile şi idealurile generaţiilor, acestea sunt moştenirea noastră cea bună şi nepreţuită; primele au putut dura într-o lume de rău întocmită, au putut suporta nefericirile, nădăjduind...""Ţara nu se serveşte cu declaraţii de dragoste, ci numai cu muncă cinstită şi, la nevoie, cu jerfă. Nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic şi conştient. Munca cinstită, viaţa curată, iubirea de semeni, împletirea datoriilor pe care le avem - adică faptele - aceasta înseamnă patriotism şi nu vorbe deşarte."©Mihail Sadoveanu


 


vezi mai multe texte de: Mihail SadoveanuDistribuie:

  • Facebook
  • Twitter

Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.