George Gordon Byron

George Gordon Byron

George Gordon Noel Byron, al VI-lea Baron Byron, s-a născut în 22 ianuarie 1788 la Londra şi a decedat în 19 aprilie 1824 la Mesolongion, Grecia. Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi romantici englezi, alături de Percy Shelley şi John Keats, contemporani ai săi.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale sunt poemele narative Pelerinajul lui Childe Harold şi Don Juan. Cel din urmă a rămas incomplet din pricina morţii poetului.

Faima Lordului Byron se datorează nu numai operei, ci şi vieţii sale, trăită în extravaganţă, cu numeroase poveşti de dragoste, datorii, despărţiri, acuzaţii de incest şi sodomie. El a fost descris de către Lady Caroline Lamb ca un om nebun, rău şi periculos pentru al cunoaşte. Byron a fost un lider regional al organizaţiei revoluţionare Carbonari din Italia în revolta lor împotriva Austriei şi mai târziu a călătorit pentru a lupta împotriva turcilor în Războiul de independenţă grecesc, fapt pentru care grecii îl consideră un erou naţional. El a murit din cauza febrei în Mesolongion.

Tatăl său, căpitanul John Jack Nebunul (Mad Jack) Byron, a fost fiul vice amiralului John Vreme Rea (Foulweather) Byron. Bunicul său a fost fratele mai mic al celui de-al V-lea Baron Byron cunoscut ca Lordul Imoral (The Wicked Lord), descendent al regelui Edward al III-lea al Angliei.

Mama sa, Catherine Gordon, moştenitoare a familiei Gight din Aberdeenshire, Scoţia, fiică a lui George Gordon of Gight, descendent al regelui James I. Acest bunic s-a sinucis în 1779, iar mama lui a fost nevoită să-şi vândă moşiile şi titlul nobiliar pentru ai plăti datoriile. Byron a fost botezat George Gordon după acest bunic al său.

Fiica sa Ada Lovelace, cunoscută ca un matematician britanic, a colaborat cu Charles Babbage la realizarea motorului analitic, predecesorul calculatorului modern.

   - biografie trimisă de către Gerra Orivera -

Distribuie acest autor: